Της Νικόλ Καζαντζίδου
Ιδρύθηκε το 1937 και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 12.000 νέους και νέες που ήθελαν να ασχοληθούν με τον τομέα του τουρισμού. Ο λόγος για το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, την παλιά Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, ένα από τα ιστορικά δημόσια εκπαιδευτήρια στον τομέα αυτό. Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια διευθύντρια της σχολής, Ξένη Γερνά, σήμερα η σχολή διαθέτει τέσσερις ειδικότητες: τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού, τεχνικός μαγειρικής και αρχιμάγειρας και τεχνικός αρτοποιός-ζαχαροπλαστικής.
Σύμφωνα με την κ. Γερνά, υπάρχει διαχρονικά πλήρης απορρόφηση των σπουδαστών από την τουριστική βιομηχανία, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. «Οι απόφοιτοί μας σε μεγάλο ποσοστό κατέχουν θέσεις μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών κυρίως σε 4* και 5* ξενοδοχειακές μονάδες», επισημαίνει. «Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το όνομά της, τα πλεονεκτήματά της και τη θέση της στην τουριστική κατάταξη, ώστε όχι μόνο να οργανώσει και να προωθήσει την παροχή τουριστικής εκπαίδευσης για τις ανάγκες της χώρας, αλλά και να προσβλέπει στην προσέλκυση σπουδαστών από άλλες χώρες. Σε μια χώρα, που υποδέχεται και εξυπηρετεί ετησίως τουρίστες, τρεις φορές περισσότερους από τους κατοίκους της, αυτό θα πρέπει να είναι η βάση για να οργανωθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα βασισμένο στη γνώση και την εμπειρία.
Χρειάζεται πολιτική βούληση, συνεργασία φορέων και πολυμήχανος ολιστικός σχεδιασμός», προσθέτει η κυρία Ξένη Γερνά, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία των Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού, είναι η ιστορία του ελληνικού τουρισμού». «Οι Σχολές του Υπουργείου Τουρισμού (πρώην Ο.Τ.Ε.Κ. Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) ιδρύθηκαν το 1937 και ήταν οι πρώτες σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που βασίστηκαν στο ευρωπαϊκό και ελβετικό μοντέλο σπουδών και παρέχουν πλέον στους σπουδαστές σε τριτοβάθμιο και μεταδευτεροβάθμιο επίπεδο σπουδών τις βάσεις για μία καριέρα στην Τουριστική Βιομηχανία. Στα χρόνια λειτουργίας τους έχουν αποτελέσει πρότυπα ποιότητας λειτουργίας, πολλά από τα προγράμματα σπουδών τους έχουν αποτελέσει βάση για τη δημιουργία άλλων ανάλογων δομών και έχουν στελεχώσει την Τουριστική Βιομηχανία με χιλιάδες στελέχη. Για τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Θεσσαλονίκης (σήμερα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού), η ιστορία ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου του 1956». Στην αρχή, οι περισσότεροι σπουδαστές ήταν εσώκλειστοι, ξυπνούσαν υποχρεωτικά στις έξι το πρωί και η μέρα τους ξεκινούσε με υποχρεωτική γυμναστική, όπως αναφέρει η κ. Γερνά, ενώ τα ενδιαφέροντα των γυναικών ήταν, όπως φαίνεται, διαφορετικά: «οι κοπέλες αρχικά ήταν λίγες και οι περισσότερες από αυτές, στην πρώτη τους πρακτική άσκηση στα ξενοδοχεία, έβρισκαν …γαμπρό, παντρεύονταν και αποσύρονταν από το τουριστικό επάγγελμα».
Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει και σήμερα η Σχολή είναι «ανοικτό σχολείο, επισκέψιμο για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα», όπως λέει η κυρία Γερνά και προσθέτει: «Κάθε ακαδημαϊκή χρονιά δεχόμαστε εκατοντάδες επισκέψεις από σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Τουριστικές & επισιτιστικές επιχειρήσεις, σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποίας, βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και πρώτων υλών, οινοπεία, φάρμες, συναντούμε τοπικούς παραγωγούς και βιοκαλλιεργητές». Μεταξύ των δράσεων της Σχολής είναι η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και εκθέσεις, η διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων και η συνεργασία με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TRANS-EDU-NET, σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα του τουρισμού. «Με αυτούς τους τρόπους δημιουργούμε τους μελλοντικούς συνειδητοποιημένους επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού», δηλώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια της Σχολής, κα Ξένη Γερνά.