Ικανοποιητική μπορεί να θεωρηθεί η αξιολόγηση της προγνωστικής ικανότητας του συστήματος IRIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), όσον αφορά την πρόβλεψη της εξάπλωσης των πυρκαγιών, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΑΑ-meteo, δύο μήνες μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου του 2019.
Η εφαρμογή του IRIS πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά επιχειρησιακά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), παρέχοντας εξειδικευμένες, υπέρ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις για την εξάπλωση 17 δασικών πυρκαγιών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του IRIS βασίζονται στις οκτώ από τις 17 πυρκαγιές για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές Θ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος και Σ. Ντάφης, η συμφωνία μεταξύ των προβλεφθέντων από το IRIS και των πραγματικών καμένων εκτάσεων ξεπερνάει το 60% στα επτά από τα οκτώ περιστατικά, με τα τέσσερα από αυτά να παρουσιάζουν συμφωνία άνω του 80%. Σε δύο περιπτώσεις -στον Πρόδρομο Βοιωτίας και στον Μεσόκαμπο Σάμου- το σύστημα είχε αξιοσημείωτη ακρίβεια 96% και 97% αντίστοιχα. Σε όλα τα περιστατικά, το προγνωστικό σύστημα IRIS υπερεκτίμησε την τελική καμένη έκταση, γεγονός αναμενόμενο καθώς η πρόγνωση δεν λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες πυρόσβεσης.
Τέσσερις περίπου μήνες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2020, το ΕΑΑ/meteo.gr συνεχίζει την ανάπτυξη και τη βελτίωση του προγνωστικού συστήματος IRIS, ώστε να καταστεί ένα ισχυρό εργαλείο υποστήριξης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.