Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι νεολιθικοί Ευρωπαίοι θυσίαζαν πέτρες στον ήλιο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Εκατοντάδες ασυνήθιστοι πέτρινοι δίσκοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν θαμμένοι σε χαντάκια ενός νεολιθικού χωριού στη Δανία, λειτουργούσαν ως προσφορά στους θεούς με σκοπό την επιστροφή του ήλιου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η ανάγκη αυτή προήλθε από μια ηφαιστειακή έκρηξη που είχε καλύψει τον ουρανό με τέφρα και είχε πιθανώς οδηγήσει σε καταστροφή των σοδειών, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι περίπου 600 λίθινοι δίσκοι που ανακαλύφθηκαν στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας χρονολογούνται γύρω στο 2.900 π.Χ. και αποδίδονται στον πολιτισμό των Φάνελμπικερ. Αυτοί οι δίσκοι, που ονομάζονται ηλιόπετρες, φέρουν σχέδια που υποδηλώνουν τις ακτίνες του ήλιου, πιθανώς ως σύμβολο λατρείας για τη θεότητα αυτή.
Η κλιματική κρίση ενέτεινε την αγωνία των κατοίκων του Μπόρνχολμ, καθώς γνωρίζουμε ότι ο ήλιος ήταν κρίσιμης σημασίας για τις αγροτικές τους κοινωνίες. Ο επικεφαλής της μελέτης, Ρούνε Ίβερσεν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι μπορεί να θυσίαζαν τις ηλιόπετρες για να προστατευτούν από περαιτέρω κλιματική επιδείνωση ή ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιστροφή του ήλιου.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι αν η σκόνη από ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε σκοτεινιάσει τον ουρανό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για μια κοινωνία εξαρτώμενη από την ηλιακή φωτεινότητα. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι Φάνελμπικερ βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, πλήττονται ταυτόχρονα από φυσικές καταστροφές και επιδημίες πανώλης.
Όταν οι ηλιόπετρες ενταφιάστηκαν, οι κάτοικοι της περιοχής αντικατέστησαν τα χαντάκια με σειρές ξύλινων φρακτών, γεγονός που μπορεί να δηλώνει το τέλος του πολιτισμού τους, με την κλιματική κρίση να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr