Ινδία: Ευκαιρίες για τις βιομηχανίες στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ

Ινδία: Ευκαιρίες για τις βιομηχανίες στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ

Οι βιομηχανίες στην Ινδία αναζητούν νέες ευκαιρίες στην εμπορική πολιτική του Τραμπ, ενισχύοντας τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ινδία εκφράζουν την πεποίθηση ότι έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επεκτείνουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόταση για μια νέα εμπορική συμφωνία, η οποία δεν υλοποιήθηκε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, αποσκοπεί να υπερδιπλασιάσει το διμερές εμπόριο στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Η Ινδία έχει ήδη δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερο αμυντικό υλικό, ενέργεια και άλλα προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Παρά τις προηγούμενες επιφυλάξεις του Νέου Δελχί σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες, οι ινδικές βιομηχανίες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, κυρίως λόγω κυβερνητικών κινήτρων όπως οι περικοπές εταιρικών φόρων. Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εξαγωγικών Οργανισμών της Ινδίας, Ajay Sahai, επισημαίνει ότι η οικονομία έχει γίνει πιο ανταγωνιστική τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι τομείς της ινδικής βιομηχανίας, όπως οι εξαρτήσεις αυτοκινήτων, τα ενδύματα και τα ηλεκτρονικά είδη, έχουν επενδύσει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και έχουν επεκτείνει τις εξαγωγές τους στη Βόρεια Αμερική, ανταγωνιζόμενοι τις αμερικανικές επιχειρήσεις που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις πέρα από την Κίνα.

Οι εξαγωγές αγαθών της Ινδίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 73,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ η εμπορική σχέση μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική αύξηση, φθάνοντας τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια με πλεόνασμα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Ινδίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία θα συνεχιστούν, με τον πρωθυπουργό Μόντι να εξετάζει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των τοπικών βιομηχανιών. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες μειώσεις δασμών μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στις εμπορικές σχέσεις, με προοπτική τη βελτίωση του διμερούς εμπορίου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play