Είναι οι έγκυες πιο επιρρεπής σε λοίμωξη από τον κορονοϊό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό;

Είναι οι έγκυες πιο επιρρεπής σε λοίμωξη από τον κορονοϊό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό;

του Γιώργου Φαρμακίδη*

 Ενώ δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα ακόμα για την επαφή των εγκύων με τον ιό και άρα για την ευαισθησία τους, γνωρίζουμε πως κατά την εγκυμοσύνη συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη φυσιολογία του σώματος της γυναίκας που μπορεί να την κάνουν πιο ευαίσθητη στις λοιμώξεις του ανοσοποιητικού γενικότερα. Αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι πως σε περίπτωση λοίμωξης του ανοσοποιητικού οι έγκυες έχουν και πάλι σχετικά υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας. Ωστόσο, επειδή η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μεταξύ ατόμων που δεν έχουν πολύ στενή επαφή είναι πάρα πολύ μικρή, δεν συστήνεται ειδική πρόληψη για τις έγκυες, πέρα από την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

 Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί στο έμβρυο ή στο νεογέννητο κατά τον τοκετό;

 Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού από ένα μολυσμένο άτομο στο υγιές. Είναι άγνωστο αν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός κάθετα από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογέννητο. Ωστόσο, σε όσα δεδομένα υπάρχουν μέχρι σήμερα, κανένα νεογέννητο από μητέρα που νοσεί δεν έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό. Επιπλέον, ο ιός δεν ανιχνεύεται στο αμνιακό υγρό ή στο μητρικό γάλα σε γυναίκες που νοσούν. 

 Μπορεί να επηρεάσει η νόσος από κορονοϊό μίας θηλάζουσας μαμάς το παιδί που θηλάζει;

Η μετάδοση του ιού γίνεται, μέσω της αναπνευστικής οδού από φτέρνισμα ή βήχα σε κοντινή απόσταση. Ο κορονοϊός δεν έχει προς το παρόν ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα των γυναικών που θηλάζουν. Σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός πως έχουν ανιχνευθεί αντισώματα κατά του ιού στο μητρικό γάλα μαμάς που νοσεί από τον κορονοϊό. Οι συστάσεις για τις θηλάζουσες δεν διαφέρουν από εκείνες για το γενικό πληθυσμό σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

 Καθημερινές προληπτικές ενέργειες για να αποφύγουν οι έγκυες  την έκθεση στον ιό:

 Αποφύγετε τη στενή επαφή με ανθρώπους με λοίμωξη του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα, καταρροή).

Αποφύγετε να πιάνετε με τα χέρια τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Παραμείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι.

Καλύψτε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε ή όταν βήχετε με ένα χαρτομάντηλο και στη συνέχεια πετάξτε το χαρτομάντηλο απευθείας στα σκουπίδια.

Καθαρίζετε καλά και με αντισηπτικό επιφάνειες του σπιτιού που αγγίζουμε συχνά με τα χέρια, όπως είναι τα τηλεκοντρόλ, τα τηλέφωνα και τα πληκτρολόγια.

Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας προσώπου για τον υγιή πληθυσμό με σκοπό να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Μάσκα προσώπου συστήνεται να φορούν όσοι εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε ανάλογες μονάδες υγείας.

Πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μετά από τη χρήση τουαλέτας, πριν το φαγητό, αφού φυσήξετε τη μύτη σας, αφού βήξετε ή φτερνιστείτε. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι χρησιμοποιείστε υγρό μαντηλάκι ή αντισηπτικό τζελ.

  *Γιώργος Φαρμακίδης, MD, PhD

Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας & Εμβρυομητρικής Ιατρικής

στο Πανεπιστήμιο Stony – Brook N.Y. U.S.A.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play