Ηνωμένα Έθνη: Ο ρόλος του πολιτισμού και του αθλητισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη

Ηνωμένα Έθνη: Ο ρόλος του πολιτισμού και του αθλητισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, απευθυνόμενος σε παγκόσμιους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, τους ευχαρίστησε ολόψυχα που συμπεριέλαβαν τον αθλητισμό στο Σύμφωνο για το Μέλλον. Το έγγραφο ορόσημο εγκρίθηκε χθες (22/9) από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την υιοθέτηση του Συμφώνου για το Μέλλον. Ειδικότερα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αναγνωρίζετε το ρόλο του αθλητισμού ως σημαντικό παράγοντα και μάλιστα επιταχυντή για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. » δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια της ολομέλειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη συνεισφορά του αθλητισμού στο πλαίσιο του Συμφώνου για το Μέλλον, γιατί αυτό το Σύμφωνο αντανακλά τέλεια το Ολυμπιακό μας σύνθημα: Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί», συνέχισε ο Πρόεδρος Μπαχ.

Ο αθλητισμός αναφέρεται πολλές φορές στο Σύμφωνο για το Μέλλον, όπου τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δηλώνουν: «Θα προστατεύσουμε και θα προωθήσουμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ως αναπόσπαστα συστατικά της βιώσιμης ανάπτυξης». «Αναγνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός καθώς και ο αθλητισμός προσφέρουν στα άτομα και τις κοινότητες μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας και προάγει την κοινωνική συνοχή.»

Επιπλέον, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ αναφέρουν στο Σύμφωνο: «Αποφασίζουμε να διασφαλίσουμε ότι ο πολιτισμός καθώς και ο αθλητισμός μπορούν να συμβάλουν σε πιο αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και να ενσωματώσουν τον πολιτισμό στις πολιτικές και στρατηγικές οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.»

Ο αθλητισμός αναφέρεται επίσης στη Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές, η οποία αποτελεί μέρος του Συμφώνου για το Μέλλον. Σε αυτό το έγγραφο, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεσμεύονται να «επενδύσουν σε προσβάσιμη, ασφαλή, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη ποιότητα εκπαίδευσης για όλους, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, και να προωθήσουν ευκαιρίες για δια βίου μάθηση, τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση.»

Στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ είπε: «Η ΔΟΕ θεωρεί την ειρήνη ως τον πιο θεμελιώδη από τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Γι’ αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που, παρά όλες τις γεωπολιτικές εντάσεις, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τους αθλητές από τα εδάφη και των 206 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ στο Παρίσι.»

Πριν αναφερθεί σε άλλα επιτεύγματα των πρόσφατων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, συνέχισε: «Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτοί οι αθλητές ενώθηκαν για ένα ισχυρό κάλεσμα για ειρήνη. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αγωνίστηκαν σκληρά μεταξύ τους, ενώ παράλληλα, ζούσαν ειρηνικά μαζί κάτω από μια στέγη στο Ολυμπιακό Χωριό.»

©

Loading