Ηνωμένο Βασίλειο: Η ιστορία του κύπελλου από ανθρώπινο κρανίο που χρησιμοποιούσαν ακαδημαϊκοί

Ηνωμένο Βασίλειο: Η ιστορία του κύπελλου από ανθρώπινο κρανίο που χρησιμοποιούσαν ακαδημαϊκοί

Ανακαλύψτε την απίστευτη ιστορία πίσω από το κύπελλο από ανθρώπινο κρανίο που χρησιμοποιούνταν σε επίσημα δείπνα στην Οξφόρδη. Ακαδημαϊκοί από το Worcester College της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν επί δεκαετίες ένα δισκοπότηρο φτιαγμένο από ανθρώπινο κρανίο, όπως αποκαλύπτει πρόσφατο βιβλίο που εξερευνά τη βίαιη αποικιακή ιστορία των λεηλατημένων ανθρώπινων λειψάνων. Το κύπελλο, φτιαγμένο από πριονισμένο και γυαλισμένο κρανίο με ασημένιο χείλος και βάση, χρησιμοποιούνταν σε επίσημα δείπνα μέχρι το 2015. Ο καθηγητής Dan Hicks, έφορος παγκόσμιας αρχαιολογίας στο Μουσείο Pitt Rivers, επισημαίνει ότι το κύπελλο άρχισε να στάζει κρασί και χρησιμοποιήθηκε για να σερβίρει σοκολάτες.

Η ανησυχία που εξέφρασαν οι επισκέπτες οδήγησε στην κατάργηση της χρήσης του κύπελλου, και το 2019 το κολέγιο κάλεσε τον Hicks να διερευνήσει την προέλευση του κρανίου και τη διαδικασία μετατροπής του σε επιτραπέζιο σκεύος. Ο Hicks τόνισε ότι οι συζητήσεις για την αποικιοκρατία συχνά αγνοούν τις ταυτότητες των θυμάτων της. Ο ίδιος αναζητά να φωτίσει τις ιστορίες που έχουν παραβλεφθεί λόγω ρατσιστικών αντιλήψεων και πολιτιστικής υπεροχής.

Η ιστορία του κύπελλου αποκαλύπτει στοιχεία για τη βρετανική αποικιοκρατία και τη συνεισφορά της στη συγκέντρωση πολιτιστικών αντικειμένων. Το κύπελλο δωρήθηκε στο Worcester College το 1946 από τον George Pitt-Rivers, ο οποίος είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και οι λεπτομέρειες του κατόχου του κρανίου παραμένουν ασαφείς, η χρονολόγηση με άνθρακα υποδεικνύει ότι είναι περίπου 225 ετών και πιθανότατα ανήκε σε σκλαβωμένη γυναίκα από την Καραϊβική.

Ο βουλευτής των Εργατικών, Bell Ribeiro-Addy, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο οι ακαδημαϊκοί να χρησιμοποιούν ένα τέτοιο αντικείμενο που προέρχεται από την αποικιακή βία. Ο εκπρόσωπος του Worcester College ανέφερε ότι η χρήση του αντικειμένου περιορίστηκε και τελικά απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε αυτό για να διαφυλαχθεί η ιστορική του σημασία. Φωτογραφία: University of Oxford / Worcester College

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play