Η εξέλιξη της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αντίσταση των καλλιτεχνών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναθεωρεί τη νομοθεσία σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, με στόχο να επιτραπεί στους προγραμματιστές η εξόρυξη δεδομένων και κειμένου από το έργο των καλλιτεχνών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη μοντέλων. Αυτές οι προτάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι καλλιτέχνες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στο να παρακολουθούν τη χρήση του έργου τους σε μια ευρεία ψηφιακή αγορά. Αν δεν υπάρξει επαρκής προστασία για τα πνευματικά δικαιώματα, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως ηγέτη στις τέχνες και τον πολιτισμό μπορεί να είναι σε σοβαρό κίνδυνο.
Ο πρώην Beatle Πολ ΜακΚάρτνεϊ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, εξέφρασε την αντίθεσή του στις προτεινόμενες αλλαγές, τονίζοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν τα κίνητρα για τους καλλιτέχνες να δημιουργούν νέα έργα και να προκαλέσουν απώλεια δημιουργικότητας. Ο Έλτον Τζον, επίσης, προειδοποίησε ότι οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να αποκτούν εύκολα πρόσβαση στα πνευματικά έργα των καλλιτεχνών, απειλώντας την οικονομική τους ευημερία.
Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική έχει γίνει κεντρικό σημείο συζήτησης, καθώς καλλιτέχνες όπως η Μπίλι Άιλις και ο Ρόμπερτ Σμιθ από τους The Cure έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση αυτής της τεχνολογίας. Παράλληλα, η ετήσια αγορά για τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να εκτοξευθεί από 2,5 δισ. λίρες σε 52,8 δισ. λίρες μέχρι το 2028, ενισχύοντας την ανάγκη για προστασία των καλλιτεχνικών δικαιωμάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr