Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζεται πάνω σε ένα πρόγραμμα πρόβλεψης δολοφονιών που χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος, το οποίο στοχεύει στη χρήση προσωπικών δεδομένων για την πρόβλεψη δολοφονιών. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ανάλυση πληροφοριών ατόμων που είναι ήδη γνωστά στις αρχές προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που ενδέχεται να διαπράξουν βίαια εγκλήματα.
Αρχικά, το πρόγραμμα ονομαζόταν πρόβλεψη ανθρωποκτονιών, ωστόσο η ονομασία του έχει αλλάξει σε ανταλλαγή δεδομένων για τη βελτίωση της εκτίμησης κινδύνου. Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζουν ότι το σχέδιο έχει σκοπό να ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια, ενώ οι ακτιβιστές το χαρακτηρίζουν ανησυχητικό και δυστοπικό.
Η ύπαρξη του προγράμματος αποκαλύφθηκε από την ομάδα πίεσης Statewatch, και τα στοιχεία για αυτό προήλθαν από έγγραφα που αποκτήθηκαν μέσω αιτημάτων για την ελευθερία της πληροφόρησης. Σύμφωνα με την Statewatch, το έργο θα αξιοποιήσει δεδομένα και από άτομα που δεν έχουν καταδικαστεί, περιλαμβάνοντας προσωπικές πληροφορίες που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και τον αυτοτραυματισμό. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αρνούνται κατηγορηματικά αυτή την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα θα προέρχονται μόνο από άτομα με ποινικό μητρώο.
Το πρόγραμμα επιδιώκει να επανεξετάσει τα χαρακτηριστικά που αυξάνουν τον κίνδυνο διάπραξης ανθρωποκτονίας, διερευνώντας εναλλακτικές και καινοτόμες μεθόδους επιστήμης δεδομένων. Στόχος είναι η βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου σοβαρών εγκλημάτων, συνεισφέροντας έτσι στην προστασία του κοινού μέσω μιας καλύτερης ανάλυσης.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων από διάφορες επίσημες πηγές, όπως η Υπηρεσία Επιτήρησης και η αστυνομία του Μάντσεστερ, και προορίζεται για χρήση στη δημιουργία προφίλ εγκληματιών. Ωστόσο, η επικεφαλής ερευνήτρια της Statewatch, Σόφια Λάιλ, προειδοποιεί ότι το σύστημα αυτό μπορεί να ενισχύσει τις προκαταλήψεις κατά μειονοτικών ομάδων και ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα, τονίζοντας ότι η χρήση ευαίσθητων δεδομένων για την ψυχική υγεία και τον εθισμό είναι εξαιρετικά προβληματική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr