ΗΠΑ: Αύξηση στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2026

ΗΠΑ: Αύξηση στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2026

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το 1 τρισ. δολάρια το 2026. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, προτείνει μια σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2026, με τις σχετικές πληροφορίες να προέρχονται από το Bloomberg. Αυτή η αύξηση θα μπορούσε να καταστήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στα επόμενα χρόνια, όπως ανέφερε το Bloomberg News τη Δευτέρα.

Ο Όστιν, σε επιστολή που απεστάλη στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού στις 27 Νοεμβρίου, πρότεινε να παραδοθεί στην επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ ένα πενταετές αμυντικό σχέδιο, το οποίο θα ξεκινά με 926,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2026, υπερβαίνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις των 876,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ικανοποίηση των απαιτήσεων της στρατηγικής μας απαιτεί πραγματική ανάπτυξη πάνω από τον πληθωρισμό.

Αντίθετα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε θέσει περιορισμούς στις αυξήσεις του στρατιωτικού προϋπολογισμού, με τον προϋπολογισμό για το 2025 να είναι μόλις 1% υψηλότερος από το προηγούμενο έτος. Αυτή η συμφωνία περιόρισε τον προϋπολογισμό σε αύξηση 1%, κάτι που έχει επηρεάσει αρνητικά διάφορα προγράμματα και καθυστέρησε τις αναγκαίες ανασυγκροτήσεις των αποθεμάτων όπλων, που επηρεάστηκαν από τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Οι προτεινόμενες δαπάνες περιλαμβάνουν 972,8 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2027 και πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για το 2028.

Η προτεινόμενη χρηματοδότηση από τον Όστιν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο Πεντάγωνο και δεν περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια προς χώρες όπως το Ισραήλ, την Ουκρανία ή την Ταϊβάν. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, προτείνοντας μια σημαντική αύξηση από τον σημερινό στόχο του 2%.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play