ΗΠΑ και Ουκρανία: Σαφώς σκληρότεροι όροι στις διαπραγματεύσεις

ΗΠΑ και Ουκρανία: Σαφώς σκληρότεροι όροι στις διαπραγματεύσεις

ΗΠΑ και Ουκρανία επαναρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με σκληρούς όρους για εκμετάλλευση φυσικών πόρων και εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, με τον πρόεδρο Τραμπ να βλέπει αυτή την εξέλιξη ως μια ευκαιρία για την αποκατάσταση των κεφαλαίων που δόθηκαν ως αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες από τους New York Times. Η ουκρανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για έναν νέο γύρο συνομιλιών, με στόχο την εξασφάλιση ενός σημαντικού μεριδίου στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.

Αυτή η διαπραγμάτευση έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου το Κίεβο και η Ουάσινγκτον αναζητούν έναν τρόπο να συμβαδίσουν, με τον Τραμπ να απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι νέες προτάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους όρους, με την Ουάσινγκτον να διεκδικεί όλα τα κέρδη από το ταμείο μέχρι το Κίεβο να επιστρέψει τουλάχιστον το ποσό της αμερικανικής βοήθειας με τόκο.

Η νέα πρόταση της Ουάσινγκτον υπογραμμίζει την πρόθεση των ΗΠΑ να ελέγξουν σημαντικά τις οικονομικές ροές από την Ουκρανία, καθώς η συμφωνία αποκλείει εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα, στοιχείο που παρέμεινε κενό στην τελευταία αναθεώρηση των όρων. Ο Τάρας Κάτσκα, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, θα συζητήσουν κυρίως τεχνικά ζητήματα κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σκληρές απαιτήσεις, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία, καθώς θεωρούν ότι αυτές οι προτάσεις είναι ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Σιμπίχα, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, αν και δεν απέρριψαν ευθέως τις νέες απαιτήσεις, προβάλλουν τον διάλογο ως θετική εξέλιξη, αποβλέποντας σε μια ισχυρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play