ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν παραχωρήσεις για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία. Δίχως αμφιβολία, έχει γίνει κατανοητό ακόμα και στους πιο απαισιόδοξους της Δύσης ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δεινή θέση στον πόλεμο με τη Ρωσία. Γιατί λοιπόν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε παραχωρήσεις; Υπάρχουν σοβαροί και στρατηγικοί λόγοι που καθοδηγούν αυτή την απόφαση. Στον προηγούμενο Ιούνιο, ο Πούτιν είχε θέσει ως προϋποθέσεις για την ανακωχή την παραχώρηση της Κριμαίας και των τεσσάρων επαρχιών – Ντόνετς, Λούγκανσκ, Χερσώνα και Ζαπορόζε, οι οποίες είχαν προσαρτηθεί από τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2022, καθώς και την αποδοχή της ήττας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Βρετανό ιστορικό Τζέφρι Ρόμπερτς, μέλος της Βασιλικής Ιρλανδικής Ακαδημίας στο University College Cork, η επίτευξη μιας συμφωνίας τερματισμού του πολέμου συμφέρει τόσο τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για μια μακροχρόνια ειρηνική συνύπαρξη. Ενώ οι Αμερικανοί έχουν παραδεχτεί ότι η Ουκρανία θα χάσει σημαντικά εδάφη, το εδαφικό ζήτημα παραμένει περίπλοκο λόγω της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.
Για να δικαιολογήσει τις απώλειες που έχει υποστεί, ο Πούτιν χρειάζεται μια στρατηγική νίκη, και αυτό ίσως σημαίνει παραχωρήσεις όπως η αναγνώριση κάποιων εδαφών. Μια ειρηνική λύση θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει μια ισχυρή θέση στην περιοχή, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς οι συνομιλίες ενδέχεται να ανατρέπονται από απρόβλεπτες πολιτικές αντιδράσεις στις δύο χώρες.
Ο Ρόμπερτς αναφέρει επίσης ότι ο τερματισμός του πολέμου θα μπορούσε να ανασυγκροτήσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, οδηγώντας σε μια παγκόσμια συμφωνία που θα στηρίζεται σε έναν πολυπολικό κόσμο. Η συνεργασία αυτή μπορεί να φαίνεται ουτοπική, αλλά η ιστορία δείχνει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων είναι εφικτή και αναγκαία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr