Η πτώση των περιουσιών των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας στις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του Τραμπ επισημαίνει την αστάθεια της αγοράς. Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, πολλοί από τους πιο επιδραστικούς τεχνο-ολιγάρχες του κόσμου, όπως ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ήταν στο πλευρό του. Οι δισεκατομμυριούχοι αυτοί σημείωναν ιστορικά υψηλά κέρδη από τις έντονες διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών. Ωστόσο, μόνο επτά εβδομάδες αργότερα, η κατάσταση έχει ανατραπεί δραματικά. Η έναρξη της δεύτερης θητείας του Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα μια εκπληκτική πτώση για αρκετούς από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους, με πέντε εξ αυτών να έχουν χάσει συνολικά 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο.
Οι μήνες μετά την επανεκλογή του Τραμπ ήταν επωφελείς για τους επενδυτές, καθώς ο δείκτης S&P 500 σημείωσε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Ωστόσο, με την επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, οι αγορές αντέδρασαν με σημαντική πτώση, με τον δείκτη S&P 500 να έχει καταγράψει πτώση 6,4% και τις απολύσεις στο δημόσιο να προκαλούν αστάθεια.
Τη Δευτέρα, οι μετοχές υποχώρησαν κατά 2,7%, με τις απώλειες για την Τέσλα να φτάνουν το 15% μέσα σε μία ημέρα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που ανήκουν στους δισεκατομμυριούχους που παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία του Τραμπ έχει μειωθεί κατά 1,39 τρισ. δολάρια από τις 17 Ιανουαρίου.
Έλον Μασκ: Ζημιά 148 δισ. δολάρια
Η περιουσία του CEO της Tesla και στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η πτώση των μετοχών της Tesla, οι οποίες έχασαν όλα τους τα κέρδη μετά τις εκλογές, επιδεινώνεται από τη μείωση πωλήσεων στην Ευρώπη και την Κίνα. Οι κλήσεις για μποϋκοτάζ των προϊόντων του είναι πλέον διεθνείς.
Τζεφ Μπέζος: Ζημιά 29 δισ. δολάρια
Ο ιδρυτής της Amazon, αν και είχε επικρίνει τον Τραμπ στο παρελθόν, αυτή τη φορά υιοθέτησε μια πιο μετριοπαθή στάση. Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν 14% από τις 17 Ιανουαρίου.
Σεργκέι Μπριν: Ζημιά 22 δισ. δολάρια
Ο συνιδρυτής της Google, παρά τις αντιρρήσεις του κατά της πολιτικής του Τραμπ στο παρελθόν, φαίνεται να έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αν και οι μετοχές της Alphabet κατέγραψαν πτώση 7% μετά τις απογοητευτικές οικονομικές της επιδόσεις.
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ζημιά 5 δισ. δολάρια
Η Meta, αν και αρχικά επωφελήθηκε, είδε την αξία της να πέφτει, ακολουθώντας την πτώση του δείκτη Magnificent Seven.
Ποιος πιστεύει πλέον στον Τραμπ;
Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι οι επενδυτές είναι πλέον διστακτικοί σχετικά με την οικονομική πολιτική του Τραμπ, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία. Οι δασμοί και η τεχνολογική ανωτερότητα της Κίνας, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προκλήσεις που εγείρει, τον καθιστούν αντιδημοφιλή στους πολίτες. Η Wall Street παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι προσαρμόζονται στις νέες οικονομικές πραγματικότητες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr