Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να ανακάμψουν μέσω της βιομηχανικής παραγωγής παρά τις αβεβαιότητες που φέρνουν οι δασμοί. Από εργοστάσια αυτοκινήτων μέχρι χυτήρια αλουμινίου, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επαναφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ μέσω ενός εκτεταμένου εμπορικού πολέμου, που θυμίζει τις δεκαετίες του 1930. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι εταιρικοί ηγέτες, η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς καθιστά ριψοκίνδυνη την επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή νέων εργοστασίων. Η κατασκευή ενός εργοστασίου αυτοκινήτων απαιτεί τουλάχιστον δύο έως πέντε χρόνια, κάτι που καθιστά δύσκολη τη γρήγορη ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Το Reshoring αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, με μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Diageo και η Johnson & Johnson να σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλα αυτά, η διαδικασία για την κατασκευή ενός εργοστασίου είναι μακροχρόνια και απαιτεί πολυάριθμες διαδικασίες, από την αναζήτηση ακινήτων έως την παραγγελία εξοπλισμού.
Η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εμπορική πολιτική του Τραμπ ενισχύει την επιφυλακτικότητα των επιχειρηματιών. Εργαζόμενοι στον τομέα υπογραμμίζουν ότι, παρά τις σίγουρες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων όπως ο υπουργός Οικονομικών Σκότ Μπέσεντ, η κατάσταση απαιτεί προσεκτική στρατηγική και μελλοντική προοπτική. Όπως σημειώνει ο Μαρκ Γουέκφιλντ από την AlixPartners, η κατασκευή ενός εργοστασίου είναι μια απόφαση μακροπρόθεσμη που δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά.
Με την αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς και την κατασκευή νέων εργοστασίων, πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, επιλέγοντας ενδεχομένως την επαναλειτουργία παλαιών εγκαταστάσεων ως πιο αποδοτική λύση. Οι δασμοί ενδέχεται να κάνουν την κατασκευή ακόμα πιο δαπανηρή, εντείνοντας τη σύγχυση και τις προκλήσεις στην αγορά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr