Ανακαλύψτε τις κρίσιμες στιγμές που σημάδεψαν τη θητεία του Τζίμι Κάρτερ, 39ου προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1977 έως το 1981, απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών. Γεννημένος την 1η Οκτωβρίου 1924, ο Τζέιμς Ερλ Τζίμι Κάρτερ τζούνιορ ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα και έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός πρόεδρος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2002 μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.
Οι Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ ήταν κρίσιμες για την υπογραφή της πρώτης συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Στις 1978, οι Κάρτερ, Μπέγκιν και Σαντάτ, με τη μεσολάβηση του Κάρτερ, υπογράφηκαν στην οικία του προεδρικού καταφυγίου στο Μέριλαντ, γεγονός που οδήγησε στη βράβευσή τους με το Νόμπελ Ειρήνης.
Η κρίση ομήρων στο Ιράκ το 1979 επηρέασε δραματικά την προεδρία του Κάρτερ, με 52 αμερικανούς υπηκόους να κρατούνται αιχμάλωτοι για 444 ημέρες. Η αποτυχημένη στρατιωτική αποστολή διάσωσης του 1980 είχε τραγικά αποτελέσματα, με την απελευθέρωση των ομήρων να έρχεται μόνο μετά την ορκωμοσία του διαδόχου του, Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1981.
Η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του ’70, σε συνδυασμό με τη ιρανική επανάσταση, προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Παρά τις προσπάθειες του Κάρτερ να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου, η εμπιστοσύνη του κοινού είχε πληγεί σοβαρά.
Η προεδρική εκστρατεία του Κάρτερ το 1980, που βρέθηκε σε κίνδυνο λόγω των φόβων για ύφεση και υψηλό πληθωρισμό, οδήγησε τελικά σε μια συντριπτική ήττα από τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Όταν αποχώρησε από την Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 1981, η κριτική για την θητεία του τον χαρακτήρισε ως έναν μέτριο πρόεδρο εν μέσω οικονομικής κρίσης και κοινωνικών αναταραχών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr