ΗΠΑ: Ουκρανία και ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της συζήτησης, ενισχύουν οι Ευρωπαίοι τις αμυντικές τους δαπάνες

ΗΠΑ: Ουκρανία και ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της συζήτησης, ενισχύουν οι Ευρωπαίοι τις αμυντικές τους δαπάνες

Συζητήσεις για την Ουκρανία και ενίσχυση αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ, με σημασία για το μέλλον της Ευρώπης. Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί απευθείας στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι επιδιώκουν τώρα να αποκτήσουν ρόλο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει προδοσία, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για ισχυρή συμμαχία που να επενδύει στην ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Χέγκσεθ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, καλώντας τους ευρωπαϊκούς εταίρους να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η απόφαση του Τραμπ να ζητήσει αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας στην αντιμετώπιση των απειλών από τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και οι δηλώσεις του Πενταγώνου έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία εκφράζουν ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόφαση του Τραμπ. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας σημείωσε ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του ΝΑΤΟ, ρωτώντας αν η συμμαχία θα διατηρηθεί δυνατή τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια. Η ΕΕ επίσης τονίζει την ανάγκη να συμμετάσχει στην επίλυση της κρίσης.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας σχετικά με την ανάγκη να μην υπάρξουν υποχωρήσεις προς τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας τονίζουν την κρίσιμη σημασία της παρουσίας του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Άμυνας από διάφορες χώρες επαναλαμβάνουν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις που να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας έτσι μια βιώσιμη συμφωνία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play