ΗΠΑ: Προτεινόμενη ριζοσπαστική λύση για τους ζωολογικούς κήπους – Επιστήμονες προτείνουν τον θάνατο των ζώων πριν γεράσουν

ΗΠΑ: Προτεινόμενη ριζοσπαστική λύση για τους ζωολογικούς κήπους – Επιστήμονες προτείνουν τον θάνατο των ζώων πριν γεράσουν

Ανακαλύψεις επιστημόνων προτείνουν ριζικές αλλαγές στη διαχείριση των ζωολογικών κήπων μέσω ευθανασίας. Σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ζωολογικοί κήποι θα πρέπει να θανατώνουν τα ενήλικα ζώα προτού φτάσουν στην ηλικία της γήρανσης, επιτρέποντας τους να αναπαραχθούν για τη διατήρηση των ειδών. Στη μελέτη συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Μάρκους Κλάους, συνδιευθυντής της Κλινικής Ζώων Ζωολογικών Κήπων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, καθώς και οι κτηνίατροι Μάρκο Ρόλερ και Μαντς Φροστ Μπερτελσένσε.

Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνίσταται στη φυσική διαχείριση του πληθυσμού μέσω του θανάτου, παρά την ανησυχία ότι το κοινό μπορεί να απορρίψει τέτοιες προτάσεις, ειδικά για τα χαρισματικά θηλαστικά. Το θέμα αυτό προκάλεσε σάλο πριν από μια δεκαετία, όταν μια καμηλοπάρδαλη ευθανατώθηκε στον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης, γεγονός που ενίσχυσε τις συζητήσεις γύρω από τη διαχείριση των ζώων σε αιχμαλωσία.

Επιπλέον, οι ζωολογικοί κήποι που εξετάζουν τέτοιες πρακτικές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κοινωνικές και οικονομικές αντιδράσεις. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι τρέχουσες μέθοδοι αντισύλληψης περιορίζουν τις αναπαραγωγικές δυνατότητες των ζώων, στερώντας τους ένα από τα βασικά εξελικτικά τους ένστικτα. Τα ηλικιωμένα ζώα χρειάζονται περισσότερη κτηνιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα τα ζώα να είναι πιο επιρρεπή σε παθήσεις και να παρουσιάζουν ανάγκες που δεν είναι εφικτό να καλυφθούν σε ένα περιβάλλον αιχμαλωσίας.

Οι επισκέπτες των ζωολογικών κήπων, με σχεδόν 700 εκατομμύρια επισκέψεις παγκοσμίως κάθε χρόνο, συχνά αγνοούν τον φυσικό κύκλο ζωής και θανάτου, πιστεύοντας ότι όλα τα ζώα θα φτάσουν σε προχωρημένη ηλικία. Εννέα χρόνια μετά την ευθανασία της καμηλοπάρδαλης Μάριους, η ανάγκη για αναπαραγωγή είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι πληθυσμοί στα ζωολογικά κέντρα κινδυνεύουν να μειωθούν δραματικά μέχρι το 2050.

Καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα απειλεί τη βιοποικιλότητα, οι ζωολογικοί κήποι πρέπει να διατηρήσουν δυναμικούς πληθυσμούς και να αποφεύγουν να καταλήξουν σε συλλογές γερασμένων ζώων που χρειάζονται μόνο παρηγορητική φροντίδα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play