ΗΠΑ: Τέλος εποχής για το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών από την κυβέρνηση Τραμπ

ΗΠΑ: Τέλος εποχής για το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών από την κυβέρνηση Τραμπ

Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών, επηρεάζοντας την οικονομική ασφάλεια των Αμερικανών. Το αμερικανικό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών (CFPB) τέθηκε εκτός λειτουργίας το περασμένο Σαββατοκύριακο από την κυβέρνηση Τραμπ, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων του και τις επικείμενες περικοπές χρηματοδότησής του. Αυτή η απόφαση ανατρέπει την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους καταναλωτές, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Reuters.

Ο νέος επικεφαλής του CFPB, Ράσελ Βάουτ, διέταξε το προσωπικό να διακόψει κάθε δραστηριότητα εποπτείας και εξέτασης και προανήγγειλε ότι η χρηματοδότηση του οργανισμού θα μηδενιστεί για το επόμενο οικονομικό τρίμηνο. Η εντολή του Βάουτ αφήνει μεγάλο μέρος αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την εποπτεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η υπηρεσία έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι την θεωρούν ανεξέλεγκτη και εκτός των νομικών της αρμοδιοτήτων. Η εποπτεία του CFPB περιλαμβάνει τράπεζες, δανειστές τίτλων και άλλους φορείς, οι οποίοι εξυπηρετούν σημαντικές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε από φορείς όπως η Better Markets, που προβάλλουν τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ενέργειας για τους Αμερικανούς, οι οποίοι εξαρτώνται από χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η τελευταία απόπειρα να σκοτώσουν το Γραφείο Καταναλωτών είναι άλλο ένα χαστούκι για όλους τους Αμερικανούς που εξαρτώνται από βασικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι του οργανισμού επισημαίνουν μια σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων που σχετίζεται με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, καθώς η εταιρεία του αποκτά πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών της υπηρεσίας. Στην ουσία, οι πρόσφατες κινήσεις δείχνουν μια συντονισμένη προσπάθεια για τη διάλυση της προστασίας των Αμερικανών καταναλωτών, με έντονες αντιδράσεις από μέλη του Δημοκρατικού κόμματος.

Η Σκάι Πέριμαν, πρόεδρος της Democracy Forward, τόνισε ότι θα διερευνηθούν νομικές επιλογές για την υπεράσπιση του CFPB και την προστασία των Αμερικανών από οικονομικές ζημίες, αναφέροντας ότι από την ίδρυσή του, το Γραφείο έχει αποφέρει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ανακούφιση για τους καταναλωτές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play