Το πρόγραμμα Iris² της Ευρώπης επιδιώκει να προσφέρει ασφαλή και υψηλής ταχύτητας συνδεσιμότητα μέσω δορυφόρων. Η Ευρώπη εγκαινιάζει το πιο φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα της τελευταίας δεκαετίας, υπογράφοντας συμφωνία για την ανάπτυξη ενός δορυφορικού δικτύου ύψους 10,6 δισ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί να ανταγωνιστεί τη Starlink του Έλον Μάσκ. Το έργο Iris² θα αποτελείται από 290 δορυφόρους επικοινωνίας που θα κινούνται σε μεσαία και χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτό το εγχείρημα σηματοδοτεί την τρίτη σημαντική υποδομή της Ευρώπης στο διάστημα, μετά το σύστημα πλοήγησης Galileo και το πρόγραμμα Copernicus.
Το έργο προγραμματίζεται να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών έως το 2030, εξασφαλίζοντας ασφαλή συνδεσιμότητα για κυβερνητικούς χρήστες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, θα προσφέρει υψηλής ταχύτητας διαδικτυακή πρόσβαση σε περιοχές χωρίς κάλυψη.
Ο Timo Pesonen, γενικός διευθυντής άμυνας, βιομηχανίας και διαστήματος της Επιτροπής, τόνισε τη στρατηγική σημασία της ύπαρξης ενός αυτόνομου και ασφαλούς διαστημικού δικτύου για την Ευρώπη. Η κοινοπραξία SpaceRISE, που περιλαμβάνει τους ευρωπαίους διαχειριστές δορυφορικών δικτύων SES, Eutelsat και Hispasat, καθώς και υποστήριξη από εταιρείες όπως η Airbus και η Deutsche Telekom, έχει λάβει 12ετή σύμβαση για την ανάπτυξη και λειτουργία του Iris².
Η Henna Virkkunen, εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Τεχνολογική Κυριαρχία, Ασφάλεια και Δημοκρατία, δήλωσε: «Το πρωτοποριακό Iris² θα προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές μας, θα συνδέσει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και θα ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».
Σύμφωνα με την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η υπηρεσία Starlink του Μάσκ, με πάνω από 6.000 διαστημικά σκάφη, έχει επηρεάσει τους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και κατασκευαστές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr