Της Χριστίνας Σακελλαρίδη (*)
Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας άλλαξε άρδην το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιούργησε νέα δεδομένα στο διεθνές εμπόριο. Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, η οποία συνεχίζει να ταλανίζει την οικονομική δραστηριότητα ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό προγραμματισμένες επενδύσεις και αναγκάζει την επενδυτική κοινότητα να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της.
Η ελληνική οικονομία βρίσκοτα μπροστά σε μια καινούρια πραγματικότητα, με πολλές και άγνωστες προκλήσεις που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το επιχειρείν. Όποιος δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες μοιραία θα βρεθεί εκτός. Οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο ζητούν και θα συνεχίσουν να ζητούν όλο και πιο ανταγωνιστικότητα προϊόντα, τα οποία θα συνδυάζουν ποιότητα και τιμή.
Ωστόσο, όπως σε κάθε κρίση, έτσι και τώρα αναδύονται μια σειρά από ευκαιρίες. Ευκαιρίες που εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορεί να θέσουν γερά θεμέλια για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Αυτή την φορά, έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να ξεπεράσουμε τη νέα πρόκληση. Και πρώτα απ’ όλα έχουμε το καλό «όνομα» που χτίσαμε χάρη στην αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός πως δεν θεωρούμαστε πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Και το κυριότερο πως δεν μας αντιμετωπίζουν ως έναν παρείσακτο εταίρο που ικετεύει για λίγη αλληλεγγύη. Αποδείξαμε πως μπορούμε να πετύχουμε εκεί που άλλοι απέτυχαν και να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά έχουμε στη διάθεσή μας ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης. Οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξουν επίπεδο την ελληνική οικονομία. Η κατάλληλη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μακροπρόθεσμης προοπτικής που θα υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την χώρα τα επόμενα χρόνια.
Είναι θετικό πως η «Επιτροπή Πισσαρίδη» στην έκθεσή της, υπογραμμίζει τη σημασία της εξωστρέφειας και της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Παράλληλα, παρεμβάσεις χρειάζονται για την ανασυγκρότηση της εγχώριας παραγωγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι επιτέλους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζεται εμπράκτως, με μέτρα στήριξης, ο ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Οικονομία και την Απασχόληση.
Μπορεί να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ωστόσο έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν άρδην την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προς όφελος όλων των πολιτών. Είναι στο χέρι μας, να μην πάει χαμένη. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα πράγματα κάτω από αντίξοες συνθήκες.
(*) Η Χριστίνα Σακελλαρίδη, είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων