Επανεξετάζουμε την αναγκαιότητα και τη λειτουργία των φυλακών στον σύγχρονο κόσμο. Κάθε εποχή αντιλαμβάνεται το ποινικό της σύστημα ως φυσικό και αναπόφευκτο, αναφέρει ο Adam Gopnik στο The New Yorker. Οι δημόσιες εκτελέσεις έχουν πλέον καταργηθεί στη Δύση, ωστόσο οι φυλακίσεις συνεχίζουν να αυξάνονται σε εντυπωσιακά επίπεδα, προκαλώντας απορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Αυτή η κατάσταση έχει πυροδοτήσει ένα κίνημα που απαιτεί όχι απλά μεταρρύθμιση, αλλά πλήρη κατάργηση των φυλακών, προωθούμενο από το βιβλίο της Angela Y. Davis, Είναι οι φυλακές ξεπερασμένες;.
Ο Γουόρντσγουορθ, σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της Αγγλίας, υποστήριξε ότι ακόμα και οι πιο κατηγορούμενοι εγκληματίες αξίζουν τη συμπόνια και την αποκατάσταση. Το επιχείρημα κατά των φυλακών εγείρει το ερώτημα αν η μαζική φυλάκιση είναι αποτελεσματική ή αν έχει αποτύχει στη διαχείριση της βίας στην κοινωνία. Η Danielle Sered, στο έργο της Until We Reckon, τονίζει την ανάγκη να δοκιμάσουμε νέες προσεγγίσεις στην πολιτική δικαιοσύνης, επικεντρωμένες στους επιζώντες.
Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί να αναγνωρίσουμε τις ρίζες της εγκληματικότητας, όπως η φτώχεια και η ψυχική ασθένεια, και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις που να βασίζονται στην αποκατάσταση. Όποιος εξετάσει τα νέα προγράμματα αποκατάστασης θα δει την ανάγκη για μια θεμελιώδη αλλαγή στο πώς προσεγγίζουμε το θέμα των φυλακών και της δικαιοσύνης. Η βιώσιμη λύση μπορεί να είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μειώνουν την επαναλαμβανόμενη εγκληματικότητα και ενισχύουν την κοινωνική ένταξη των πρώην κρατουμένων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr