Ισαάκ Νεύτων: Οι ελληνικές σημειώσεις που παρέμειναν στο σκοτάδι για 150 χρόνια

Ισαάκ Νεύτων: Οι ελληνικές σημειώσεις που παρέμειναν στο σκοτάδι για 150 χρόνια

Ανακαλύψτε τις ελληνικές σημειώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα που παρέμειναν κρυμμένες για 150 χρόνια. Ο Ισαάκ Νεύτων, Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος, γεννήθηκε το 1643 και απεβίωσε το 1726 ή το 1727. Αν και είναι γνωστός για την εισαγωγή της έννοιας της βαρύτητας στις φυσικές επιστήμες, μια λιγότερο γνωστή πτυχή της δουλειάς του είναι η ικανότητά του να διατηρεί σημειώσεις στα ελληνικά, κάτι που μαρτυρά τον ενθουσιασμό του για την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Ανάμεσα στα κείμενά του, κρατούσε και σημειώσεις τις οποίες έγραφε στα ελληνικά καθότι ήταν λάτρης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μάλιστα, η γνωστή φράση του «Amicus Plato, amicus Aristoteles, magis amica veritas» (Ο Πλάτων είναι φίλος μου, ο Αριστοτέλης είναι φίλος μου, αλλά η μεγαλύτερη φίλη μου είναι η αλήθεια) αποτυπώνει την εκτίμηση του για τη γνώση. Από το 2011, οι σημειώσεις του Νεύτωνα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, συμπεριλαμβανομένου και ενός χειρογράφου που έχει γραφτεί στα ελληνικά.

Πολλά από τα πολύτιμα σημειωματάρια του Ισαάκ Νεύτωνα, στα οποία κατέγραφε τις πρωτοποριακές του θεωρίες για τον κόσμο, ήταν στα ελληνικά. Την εποχή του, οι διανοούμενοι της Δύσης είχαν γνώσεις τόσο στα λατινικά όσο και στα ελληνικά, με τον Νεύτωνα να συγκαταλέγεται ανάμεσά τους. Αν και οι τίτλοι και τα θέματα της δουλειάς του εμφανίζονταν στα λατινικά, η ανάλυση ήταν γραμμένη με ακρίβεια στην ελληνική γλώσσα.

Ωστόσο, λόγω της μορφής γραφής του, το σημειωματάριο του Νεύτωνα κρίθηκε ακατάλληλο για εκτύπωση και παρέμεινε στην αφάνεια για χρόνια. Το 1872, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα, περιλαμβανομένων των σημειώσεών του στα ελληνικά, παραδόθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ, η οποία σήμερα διαθέτει τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική συλλογή των έργων του.

Η συλλογή αυτή ψηφιοποιήθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το 2011, παρέχοντας πρόσβαση σε πολύτιμα κείμενα που περιλαμβάνουν τη μελέτη του Αριστοτέλη και άλλων σημαντικών φιλοσόφων. Κάτω από τον τίτλο «Amicus Plato, amicus Aristoteles, magis amica veritas», ο Νεύτωνας καταγράφει τις σκέψεις του σε μια ενότητα που έχει τίτλο «Quaestiones Quaedam Philosophiae» (Ορισμένα Φιλοσοφικά Ερωτήματα), όπου εξετάζει θέματα που τον ενδιέφεραν, χρησιμοποιώντας τόσο αναγνωστική όσο και πειραματική προσέγγιση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play