Ισπανία: Πιθανή αιτία του μπλακ άουτ τα φωτοβολταϊκά, αποκλείεται η κυβερνοεπίθεση

Ισπανία: Πιθανή αιτία του μπλακ άουτ τα φωτοβολταϊκά, αποκλείεται η κυβερνοεπίθεση

Ανάλυση για τα αίτια του μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο: φωτοβολταϊκά και ηλεκτρικό σύστημα στο επίκεντρο. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το πρωτοφανές μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια ή τις προτάσεις πρόληψης για μελλοντικά περιστατικά. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέτρος Σάντσεθ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συγκροτήσει επιτροπή διερεύνησης, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την εκκίνηση έρευνας, προκειμένου να εντοπιστούν οι λόγοι που προκάλεσαν το χάος σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο.

Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά, δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι ιδιωτικοί φορείς εκμετάλλευσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα φέρουν ευθύνες για την κατάσταση. Η επιτροπή διερεύνησης θα ηγηθεί από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.

Η Red Eléctrica ανακοίνωσε ότι η αιτία του μπλακ άουτ δεν σχετίζεται με κυβερνοεπίθεση ή σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο, όπως είχε αρχικά υποτεθεί. Σύμφωνα με στοιχεία, φαίνεται ότι πρόκειται για βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, που οδήγησε σε ολική κατάρρευση, λόγω διαδοχικών αποσυνδέσεων μονάδων παραγωγής στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ισπανίας. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για βλάβη του ίδιου του ηλεκτρικού συστήματος που οδήγησε σε ολική κατάρρευση.

Ο Ισπανός υπουργός μεταφορών δήλωσε ότι οι μηχανισμοί προστασίας των διυλιστηρίων ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού για να αποφευχθεί η κατάρρευση της λειτουργίας τους. Παράλληλα, η Πορτογαλία απέκλεισε την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επλήγη από δραματική πτώση στην νοτιοδυτική Ισπανία, κάτι που δημιούργησε αστάθεια στο σύστημα.

Αυτό το επεισόδιο μπλακ άουτ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρικές βλάβες στην ιστορία της Ισπανίας και οι διαδικασίες αποκατάστασης του ηλεκτρικού δικτύου συνεχίζονται.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play