Ισραήλ: Κριτική για τους θανάτους δημοσιογράφων στη Γάζα και τα στατιστικά στοιχεία

Ισραήλ: Κριτική για τους θανάτους δημοσιογράφων στη Γάζα και τα στατιστικά στοιχεία

Αναλυτική προσέγγιση της επικριτικής αναφοράς για τους θανάτους δημοσιογράφων στη Γάζα από το Ισραήλ. Για εκατόμβη νεκρών κάνουν λόγο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) και για σφαγή η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), καθώς οι ετήσιες εκθέσεις τους αποδίδουν στον ισραηλινό στρατό το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα το 2024.

Ο απολογισμός της ΜΚΟ αναφέρει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τον θάνατο 18 δημοσιογράφων φέτος, 16 στη Λωρίδα της Γάζας και 2 στον Λίβανο.

Η ΔΟΔ ανέφερε επίσης ότι οι μισοί και πλέον από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος (55 από τους 104) έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα.

Η RSF και η ΔΟΔ συμφωνούν ότι η Παλαιστίνη είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κάθε άλλη χώρα εδώ και πέντε χρόνια.

Συνολικά, πάνω από 145 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό από τον Οκτώβριο του 2023 στη Γάζα, και οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται αν συμπεριληφθεί ο Λίβανος. Η RSF έχει υποβάλει τέσσερις αναφορές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν σε βάρος δημοσιογράφων από τον ισραηλινό στρατό.

Η δημοσιογραφία απειλείται με εξαφάνιση στον θύλακο της Γάζας, αναφερόμενη σε μια κατάσταση blackout που περιλαμβάνει πολλαπλές διαστάσεις, καθώς συνεχίζεται η απαγόρευση πρόσβασης για πάνω από ένα χρόνο.

Η οργάνωση καταγράφει επίσης τις φυλακίσεις επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, με την Κίνα, τη Μιανμάρ και το Ισραήλ να κατατάσσονται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play