Βίαιη σύγκρουση στην Κνεσέτ καθώς συγγενείς θυμάτων επιδιώκουν να παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού. Μέλη του Συμβουλίου του Οκτωβρίου, το οποίο εκπροσωπεί επιζώντες της 7ης Οκτωβρίου, πρώην ομήρους και οικογένειες θυμάτων, έγιναν στόχος βίαιων επιθέσεων από τους φρουρούς της Βουλής του Ισραήλ, ενώ προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση από τα θεωρεία των επισκεπτών. Η σύγκρουση αυτή εξελίχθηκε σε μια αναπάντεχη και τραγική κατάσταση, με τις οικογένειες να ακινητοποιούνται στο πάτωμα και να δέχονται ξυλοδαρμό.
Ο πατέρας του Γιάρντεν Μπουσκίλα, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Νόβα, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης και χρειάστηκε ιατρική βοήθεια. Η ομάδα, που εκπροσωπεί 1.500 οικογένειες πενθούντων και οικογένειες ομήρων, ζήτησε άμεση παρέμβαση από τον πρόεδρο της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα.
Η Κνεσέτ προγραμματίζει ειδική συνεδρίαση κατά την οποία ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απαντήσει στα αιτήματα των βουλευτών για τη σύσταση κρατικής επιτροπής έρευνας σχετικά με την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου, ένα αίτημα που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων για την πρόθεσή τους να παρακολουθήσουν τη συζήτηση, όμως η αντίδραση των φρουρών υπήρξε βίαιη και αναπάντεχη, προκαλώντας ένταση και συγκρούσεις. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, προσπάθησε να παρέμβει ζητώντας την είσοδο των οικογενειών στην ολομέλεια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Αντί να παραμείνουν σιωπηλοί, οι οικογένειες των θυμάτων εξεδήλωσαν την αγανάκτησή τους γυρίζοντας την πλάτη στον πρωθυπουργό, που απευθυνόταν στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων, ο πρόεδρος της Κνεσέτ προέβη σε ανακοινώσεις, με κάποιες να είναι αντιφατικές, προκαλώντας περαιτέρω δυσαρέσκεια.
Μετά την ένταση, το Συμβούλιο του Οκτωβρίου κάλεσε τον πρόεδρο της Κνεσέτ να παραιτηθεί, καταγγέλλοντας τη βία κατά των οικογενειών των θυμάτων και τονίζοντας ότι οι πράξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ντροπή για το κράτος του Ισραήλ. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει καταγγελίες ότι οι οικογένειες επιδιώκουν απαντήσεις σχετικά με την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου και ζητούν την αποδοχή των αιτημάτων τους.
Ο πρόεδρος της Κνεσέτ ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί έρευνα σχετικά με την εν λόγω βία κατά των οικογενειών, προσδιορίζοντας πως η Κνεσέτ θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους πολίτες. Η βία κατά των οικογενειών του Συμβουλίου του Οκτωβρίου θεωρείται απαράδεκτη και έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση από πολλούς δημόσιους φορείς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr