Ιστορική Συμφωνία Ψηφιακής Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως εξαιρετικά σημαντική, τονίζοντας την καθημερινή ανάγκη για κοινές διαδικασίες και οπτική στην ψηφιακή εποχή. «Η παρούσα συμφωνία αποτελεί πιλότο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί ανάλογα θέματα και ανοίγει δρόμο για αντίστοιχες διακρατικές ευρωπαϊκές συνεργασίες», δήλωσε. Επιπλέον, υπογράμμισε την έννοια της ενότητας με τη φράση: «Δύο κράτη, ένα έθνος, μία κοινή ψηφιακή πορεία».

Ο σκοπός του μνημονίου είναι η αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων των δύο εφαρμογών από το έτερον κράτος, διευκολύνοντας έτσι τους πολίτες Ελλάδας και Κύπρου στην ταυτοποίησή τους και απλοποιώντας τις συναλλαγές τους με το κράτος. Μέσω αυτής της συμφωνίας, Ελλάδα και Κύπρος θα ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα ωφελήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η συνεργασία θα ξεκινήσει με τη βελτίωση του Gov.cy Digital Citizen για τους Κύπριους πολίτες, βασισμένη στο Gov.gr Wallet.

Η συνεργασία, όπως αναλύθηκε από τον υπουργό, στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Υπηρεσίες Ψηφιακής Ταυτοποίησης, Ψηφιακά Έγγραφα, Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας και Υποστηρικτικές Οριζόντιες Υπηρεσίες. Ο τομέας των ψηφιακών εγγράφων θα περιλαμβάνει την παραγωγή ασφαλών εγγράφων, τη διαδικασία επαλήθευσης και ανάκλησης εγγράφων, καθώς και τη διασύνδεση με προγραμματισμού εφαρμογών API.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας στην ανάπτυξη υποδομών που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την εγκυρότητα των ψηφιακών εγγράφων. Στο μνημόνιο περιλαμβάνονται επίσης διαδικασίες για την Ηλεκτρονική Υπογραφή και Ηλεκτρονική Ταυτότητα, με στόχο την νομικά ισοδύναμη υπογραφή εγγράφων.

Η υλοποίηση των έργων θα γίνει μέσω συνεργασίας και διάθεσης εξειδικευμένων στελεχών, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών.

©

Loading