K. Αγοραστός: Η  νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας πρέπει να έχει ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά

K. Αγοραστός: Η νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας πρέπει να έχει ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά

“Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο, να προχωρήσουμε με ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες,  με ριζικές και σαρωτικές τομές για να μη χαθεί το timing  των αλλαγών, που είναι αίτημα και ανάγκη της κοινωνίας. Χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και αυτοματισμός στη διαδικασία διαχείρισης, σε όλα τα επίπεδα”.
Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε από τη Λάρισα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης. Η  νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας πρέπει να έχει ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά  και να αφορά όλους, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, όπως και τα εξής:
“Η Ελλάδα  αφήνει οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης και πρέπει να πετύχει ένα πολιτικό, οικονομικό, αλλά και θεσμικό άλμα προς τα εμπρός, χωρίς να αφήσει κανέναν πολίτη πίσω. Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας και κοινωνικής ευημερίας. Είναι και ισχυρό μέσο προώθησης της Δημοκρατίας. Στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί, μόνο αν καταφέρει να γίνει οικονομικά αυτόνομη και στρατιωτικά κατά το δυνατόν ανεξάρτητη. Και για αυτό το λόγο, έχει αξία, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να παλέψει για την οικονομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας.”
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας:
” Ένα σωστά οργανωμένο κράτος είναι απαραίτητο για να πράξει αυτά που μόνο μια κυβέρνηση μπορεί, όπως απαραίτητος είναι ένας ισχυρός  και  ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας προκειμένου να δημιουργηθεί εθνικός πλούτος. Όποτε αυτοί οι δύο πυλώνες συνεργάζονται, στη θέση που τους αναλογεί, καθορίζουν την ευημερία”
Αναφερόμενος στην νομοθεσία ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι “είναι ανάγκη να σταματήσει η νομοθετική παραγωγή, όλο και συχνότερα, όλο και σε πιο σοβαρά θέματα, να νομοθετούν πρόχειρα, επιφανειακά, ρουσφετολογικά, και κάποιες φορές προς εξυπηρέτηση αδιαφανών συμφερόντων, ψηφίζοντας νόμους που δύσκολα στέκονται όταν και όποτε κριθούν δικαστικά, σε σύγκριση με το Σύνταγμα και το συμφέρον των πολιτών”.  Ενώ μίλησε για ισότητα στις ευκαιρίες και όχι στο εισόδημα:
“Χρειάζεται όχι μόνο να νοιαζόμαστε αλλά και να νοιώθουμε το όνειρο της κοινωνίας για κάτι καλύτερο. Να αντιλαμβανόμαστε την ισότητα όχι  με  εισοδηματικά κριτήρια αλλά ως ελευθερία πρόσβασης στις ίσες ευκαιρίες για όλους. Το πρώτο είναι περιοριστικό. Το δεύτερο είναι άνοιγμα στη δημοκρατία και βαθιά απελευθερωτικό”. Ακόμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε για μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση και το επιτελικό κράτος, τονίζοντας:
“Είναι το  ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα για να μπορέσουμε να  φέρουμε την ανάπτυξη στη χώρα και να χτίσουμε μια οικονομία που  να δουλεύει για τον άνθρωπο και την ευημερία των πολλών. ‘Αλλωστε οι ισχυροί θεσμοί Περιφερειακής Διακυβέρνησης είναι γνώρισμα όλων των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη. Και σε κάθε περίπτωση ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει πρώτα απ όλα ισχυρή τοπική κοινωνία”. Ενώ αναφέρθηκε και στην «κρατική δουλοκτησία», όπως είπε επισημαίνοντας:
“Χρειαζόμαστε μια   πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος και ριζική, τολμηρή αποκέντρωση εδώ και χθες. Το κράτος πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του”.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί διεξοδικά και στο έργο που έχει επιτευχθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε: “Σκεπτόμαστε καινοτόμα, είμαστε  προετοιμασμένοι να ηγηθούμε  και να αποφασίσουμε και παίρνουμε  λελογισμένα ρίσκα. Δρομολογούμε εμβληματικά έργα: τη μερική μεταφορά νερού στη Θεσσαλία από τον Αχελώο, το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας, το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στο Βόλο και την Όαση Απασχόλησης Νέων στη Γεωργική Σχολή, το Πλανητάριο στη Λάρισα, το Ποδηλατοδρόμιο στο Βόλο, την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου. Ολοκληρώσαμε, δρομολογήσαμε και υλοποιούμε 4.900 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,1 δις ευρώ. Είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε  27 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Η πρόοδος του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία είναι αδιαμφισβήτητη, με την εξειδίκευση, στο τέλος του 2019, να φτάνει σε ποσοστό  137% (579 εκατ. ευρώ), την έκδοση προσκλήσεων στο 165%  (698 εκατ. ευρώ), τις εντάξεις να ξεπερνούν το 109% (460 εκατ. ευρώ) και τις συμβασιοποιήσεις στο 42,5% (180 εκατ. ευρώ)”. Για να καταλήξει τονίζοντας:
“Τα πάντα,  στην πολιτική κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Για να έχει, συνεπώς, το Φόρουμ αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια. Τα λόγια να γίνουν πράξεις, οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, τα προβλήματα να λυθούν, τα έργα να προχωρήσουν. Ώστε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα,  να μην μείνει ιδέα υποσχόμενη”
Δόμνα  Μιχαηλίδου: «H κυβέρνηση δεν θεωρεί την κοινωνική πολιτική ως μέσο εξαγοράς ψήφων και απόσπασης της προσοχής της κοινής γνώμης από άλλα ζητήματα»

Δόμνα Μιχαηλίδου: «H κυβέρνηση δεν θεωρεί την κοινωνική πολιτική ως μέσο εξαγοράς ψήφων»

Για την ανάγκη μιας κοινωνικής πολιτικής από το κράτος που θα στοχεύει  στην  ανακούφιση των ευάλωτων πολιτών,  αλλά και θα δίνει σε αυτούς τους ανθρώπους μία προοπτική πέραν της εξάρτησής τους από τα επιδόματα, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ομιλία της στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης, που διοργανώνουν  η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας.
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν θεωρεί την κοινωνική πολιτική ως μέσο εξαγοράς ψήφων και απόσπασης της προσοχής της κοινής γνώμης από άλλα ζητήματα αλλά την αντιμετωπίζει ακριβώς στη βάση αυτής της διπλής στόχευσης και την υπηρετεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις».
Με βάση τα παραπάνω η υφυπουργός αναφέρθηκε  στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, που αφορά το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ λέγοντας ότι «αποτελεί σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο την προμετωπίδα της πολιτικής για αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα».
«Η επίτευξη δημογραφικής ισορροπίας αποτελεί αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη, καθώς χωρίς νέο και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό θα απειληθεί τόσο η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος όσο και η ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θέτει το οξύτατα ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.
Μεταξύ άλλων η υφυπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδος μέσω της εκπαίδευσης και τόνισε πως η κυβέρνηση θεσπίζει μέσω νομοσχεδίου «τη σύνδεση χορήγησης του επιδόματος παιδιού, στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την επαρκή και αποδεδειγμένη μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Παιδείας φοίτηση των παιδιών στο σχολείο».
Όπως είπε είναι αρκετά σημαντικό το παραπάνω ζήτημα υποστηρίζοντας ότι «με αυτή τη διασύνδεση καθιστούμε τις άμεσες επιδοματικές ενισχύσεις εργαλεία ανάσχεσης της μαθητικής διαρροής, κύριου προαπαιτούμενου για διασφάλιση της κοινωνικής κινητικότητας».

Επίσης η κ. Μιχαηλίδου μίλησε για τη σημασία στήριξης των νέων γονέων και εξασφάλισης ενός πλαισίου που τους επιτρέπει να έχουν έναν ομαλό και δυναμικό εργασιακό βίο παράλληλα με την ανατροφή των παιδιών τους, λέγοντας  ότι «διευρύναμε τη φετινή χρονιά τους δικαιούχους της δράσης της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», μέσω της οποίας χορηγήθηκαν 154.883 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, αριθμός υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Μιχαηλίδου στον επιπλέον  προγραμματισμό μιας  διευρυμένης επιδοτούμενης πρόσβασης σε παιδικούς σταθμούς, μέσω ενός παράλληλου προγράμματος για πληθυσμιακές ομάδες που δεν καλύπτονται από το τρέχον πρόγραμμα με τη χορήγηση μεσοσταθμικής οικονομικής ενίσχυσης ύψους 180 ευρώ.
Τέλος μίλησε για την χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, υποστηρίζοντας  πως στόχος είναι «να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την δυνατότητα  να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους». 
«Η επιδοματική πολιτική αποκτά νόημα ως εκδοχή μίας σύγχρονης και με αναπτυξιακό πρόσημο κοινωνικής πολιτικής, ακριβώς μόνο σε συνδυασμό με δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και καταπολέμησης των ανισοτήτων για τους ωφελούμενους, καθώς χωρίς αυτές είναι φάρμακο που ανακουφίζει αλλά δε θεραπεύει» είπε μεταξύ άλλων η κ. Μιχαηλίδου.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play