Επτά προβλήματα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών (ΦΔΠΠ) απαρίθμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος σήμερα σε πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμμετείχαν σε διαβούλευση-ημερίδα, στο ΥΠΕΝ.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε κατ΄ αρχάς πως, δεδομένου ότι το περιβάλλον βρίσκεται στην προσωπική ατζέντα του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για απολιγνιτοποίηση της χώρας από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, το υπουργείο είναι ανοικτό σε διάλογο, καθώς δεν θεωρεί ότι κατέχει την «εξ αποκαλύψεως αλήθεια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, απαρίθμησε τα σημαντικότερα επτά προβλήματα των ΦΔΠΠ, τα οποία -όπως τόνισε- δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αυτά είναι:
-Η παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιοποικιλότητας.
-Υπάρχουν 36 Φορείς σε όλη τη χώρα. Πολλοί από τους Φορείς αυτούς, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που είναι στα διοικητικά συμβούλια, υπολειτουργούν και αρκετοί στην ουσία δεν λειτουργούν καθόλου και ουσιαστικά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
-Υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια που αδυνατούν να σχηματίσουν καν απαρτία.
-Οι Φορείς διαθέτουν περιορισμένα μέσα και ασαφείς αρμοδιότητες.
-Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα συντονισμού με το κεντρικό κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ζητήματα στην εποπτεία.
-Πολλοί Φορείς δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και αδυνατούν να απορροφήσουν πόρους από το πρόγραμμα του υπουργείου, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις για τις περιοχές ευθύνης τους.
-Δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους Φορείς να εξασφαλίζουν έσοδα από κάποιες ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
Ο υπουργός τόνισε πως υπάρχει θέληση για αναβάθμιση των Φορέων, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο και πως σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί ο ρόλος των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να εξετασθεί το θέμα μιας πιο ουσιαστικής χρηματοδότησης των Φορέων. Επιπλέον, όπως είπε, ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να προσαρμοσθούν στα ελληνικά δεδομένα.
«Θέλω να ταυτιστώ με ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο για το περιβάλλον. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, θέλω να ταυτιστώ με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικής και όχι θεωρητικής προστασίας του πλούτου της χώρας μας, που είναι οι περιοχές Natura, που είναι οι προστατευόμενες περιοχές» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Παρόντες στη διαβούλευση ήταν επίσης, οι γγ του ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώσης και Ευθ. Μπακογιάννης, ενώ συμμετείχαν: ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης, εκπρόσωποι των υπόλοιπων περιφερειών, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι και συντονιστές των 36 ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, των 20 ΜΚΟ, που εμπλέκονται στους ΦΔΠΠ και επαγγελματικών φορέων.-