«Αυτά τα φαινόμενα είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορεί κανείς να τα υπερασπιστεί ούτε να συζητήσει με τέτοια φαινόμενα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για την αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε χώρους που τελούσαν υπό κατάληψη και χρησιμοποιούνταν ως «ορμητήρια» για επεισόδια.
«Το ότι εφαρμόστηκε ο νόμος, ο οποίος πράγματι υπήρχε και παλιά -και προφανώς η έλλειψη των όποιων κινήσεων ήταν απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- καθυστέρησε ή έδωσε και άλλοθι πολλές φορές για τη συνέχεια μιας κατάστασης που είναι απαράδεκτη», παρατήρησε ο κ. Γαβρόγλου. Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο -για την απόφαση της Συγκλήτου του ΟΠΑ να αναστείλει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου- ότι «το να προχωρήσει αυτό και να κλείσουν τα πανεπιστήμια για μία εβδομάδα είναι εξαιρετικά προβληματικό, διότι εδώ είχαμε όλους αυτούς τους λεονταρισμούς, ότι θα περάσουμε τον νόμο και όλα θα είναι καλά σε σχέση με το άσυλο», όμως «αν τυχόν περνάς έναν νόμο και όλα είναι εναντίον της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κάτι δεν πάει καλά».
«Έχουμε πει ότι η όποια ανομία στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αστυνομικά, είναι ένα πολύ πιο σύνθετο ζήτημα […] Δεν υπάρχει μία λύση, μία μαγική συνταγή για τέτοιου είδους πράγματα. Και ο παλιός νόμος (σ.σ.: για το ακαδημαϊκό άσυλο) που καταργήθηκε, τα προέβλεπε αυτά (σ.σ.: τις περιπτώσεις που η αστυνομία δύνατο να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα). Δεν είναι ότι έλεγε κανείς “τι καλά είναι όλα αυτά”. Το θέμα με όλα αυτά τα φαινόμενα είναι πώς δημιουργείς τις προϋποθέσεις ώστε να μη γίνονται, όχι το σύμπτωμα μόνο αλλά και τις αιτίες», πρόσθεσε.
«Ακυρώνουν αποφάσεις συγκλήτων αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι είμαστε ενάντια στο αυτοδιοίκητο»
Αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών τμημάτων ο πρώην υπουργός υπενθύμισε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση, ότι ήταν ενάντια στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. «Δεν μας κατηγορούσαν τα πανεπιστήμια και μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση. Και τώρα έρχονται και ακυρώνουν αποφάσεις συγκλήτων, που οριακά είναι και αντισυνταγματικό», είπε.
«Η μεταρρύθμιση στην οποία προχωρήσαμε είχε σχέση με 250 τμήματα που άλλαξαν χαρακτήρα σιγά σιγά μέσα από τις συνέργειες με τα πανεπιστήμια […] Υπήρχαν σε συνεννόηση με τα πανεπιστήμια και 37 τμήματα, η έναρξη των οποίων θα ήταν τον Οκτώβριο του 2020 και τον Οκτώβριο του 2021. Υπάρχουν λοιπόν ιδρύματα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχει αγοράσει ήδη εξοπλισμό για τα εργαστήρια αυτών των τμημάτων, έχει ήδη αρχίσει εργολαβίες για τα κτίρια αυτά, υπάρχουν κι άλλα πανεπιστήμια που έχουν προχωρήσει στις αντίστοιχες διαδικασίες, π.χ. στην προκήρυξη θέσεων καθηγητών, άρα τα πανεπιστήμια έχουν έναν προγραμματισμό -όλα αυτά με αποφάσεις των συγκλήτων. Τώρα έρχεται η πολιτική ηγεσία και λέει “όχι, εγώ ξέρω καλύτερα και θα αναστείλω τη λειτουργία”, λέγοντας ότι η ΑΔΙΠ θα μας πει αν πρέπει αυτά να λειτουργήσουν ή όχι. Μόνο που κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, χωρίς να λέει ότι η ΑΔΙΠ δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες και πρέπει να νομοθετηθεί μία νέα ΑΔΙΠ που να έχει τέτοιες αρμοδιότητες».