Κ. Γκιουλέκας: Η Ελλάδα μόνο για σύνδρομα ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν μπορεί να κατηγορηθεί

Κ. Γκιουλέκας: Η Ελλάδα μόνο για σύνδρομα ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν μπορεί να κατηγορηθεί

«Η Ελλάδα μόνο για σύνδρομα ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν μπορεί να κατηγορηθεί, είναι μια χώρα που έχει βιώσει στο πετσί της την προσφυγιά», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Γκιουλέκας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος.

«Μιλάνε πολλοί για τον ανθρωπισμό. Κανένας δεν μπορεί να μονοπωλεί την κοινωνική ευαισθησία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αλλοιωθεί μορφολογικά- πληθυσμιακά και δεν είναι δυνατόν να προκαλούνται όλες αυτές οι έριδες στις τοπικές κοινωνίες γιατί πραγματικά είναι εύλογοι οι φόβοι», ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, σημειώνοντας ότι «από τον Μάιο του 2019 έως σήμερα οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 250% και αυξάνονται συνεχώς, άρα οι λύσεις είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες». «Zητούμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις ελληνικές δυνάμεις με τη δύναμη της Frontex, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης, φυλάμε τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης» ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση στη Βουλή σχετικά με προσκλήσεις ομάδων πολιτών για κατανάλωση αλκοόλ και χοιρινού έξω από δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων ο κ. Γκιουλέκας παρατήρησε: «Αδικούμε ακόμη και τη νοημοσύνη μας όταν συζητούμε για θέματα ήσσονος σημασίας, ενώ υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητήσουμε μείζονος σημασίας […] Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει για ρατσιστές, για ξενοφοβικούς τους Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό νομικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο, το ελληνικό νομικό πλαίσιο παρέχει πλήρη προστασία έναντι πάντων. Εάν κανείς βιαιοπραγήσει εναντίον κάποιου, δε θα εξετάσει κανείς αν το θύμα είναι Πακιστανός, Αφγανός, ή Έλληνας, είναι μια άδικη πράξη, που τιμωρείται από τους ελληνικούς ποινικούς νόμους. Μην μπούμε όμως σε άλλου είδους διαδικασίες. Οποιαδήποτε ακρότητα ασφαλώς είναι καταδικαστέα κι οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια δεν πρέπει να υπάρχει, αυτό είναι αυτονόητο».

Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι «ασφαλώς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ψυχραιμία βεβαίως όλη αυτή την κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά της Άγκυρας». «Αυτές οι προκλήσεις υπήρχαν και το τελευταίο διάστημα έχουν κορυφωθεί, έχουν πυκνώσει και σε ποιότητα και σε συχνότητα. Με την έννοια αυτή η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει ένα μόνο μήνυμα: Ότι είναι μια βαθιά δημοκρατική χώρα, που πιστεύει στην ειρήνη και αγωνίζεται για την ειρήνη, είναι όμως και μια χώρα που είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί -και μπορεί να το κάνει- με τον αποτρεπτικό μηχανισμό που διαθέτει, που είναι οι αξιόμαχες δυνάμεις της. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε έναντι πάντων και έναντι της Τουρκίας, ότι εμείς επιθυμούμε την ειρήνη, δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά από την άλλη ότι είμαστε αποφασισμένοι σε κάθε περίπτωση να προασπίσουμε -και έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα και την ισχύ να το κάνουμε- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ερωτηθείς για το θέμα της εξαίρεσης των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε: «Ντρέπομαι γι’ αυτόν τον ευτελισμό των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών ηθών και θεσμών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ντροπή […] Στην δημοκρατία είτε συμφωνεί κανείς, είτε δε συμφωνεί ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αν αυτή η αρχή δε γίνεται σεβαστή, όπως δε γίνεται σεβαστή από τον ΣΥΡΙΖΑ -και δυστυχώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσωπική ευθύνη, γιατί δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα με αυτή του την απόφαση- είναι βέβαιο ότι αυτό τουλάχιστον σημαίνει ότι τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και τα δημοκρατικά μας ήθη πηγαίνουν περίπατο. Δεν μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν πριν από τρεις μήνες πρωθυπουργός της χώρας με εντολή του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι ως ένας πολιτικός τυχοδιώκτης».

*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης

**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play