Κ. Καραγκούνης: Αξιοπερίεργο ότι ο κ.Φρουζής μετά από τρία χρόνια κατέθεσε χθες πρώτη φορά

Κ. Καραγκούνης: Αξιοπερίεργο ότι ο κ.Φρουζής μετά από τρία χρόνια κατέθεσε χθες πρώτη φορά

«Είναι αρκετά αξιοπερίεργο για τη συνολικό πορεία της υπόθεσης το ότι ο κ. Φρουζής κατέθεσε για πρώτη φορά χθες μετά από τρία χρόνια, στη δική μας επιτροπή», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέα Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Διευκρινίζοντας ότι δεσμεύεται ως μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής από το καθεστώς μυστικότητας της διαδικασίας ο κ. Καραγκούνης τόνισε σε ό,τι αφορά την κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, ότι «επιτέλους ήλθε και κατέθεσε ένας πολύ κομβικός μάρτυρας της υπόθεσης, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε καταθέσει πουθενά και σε καμία εισαγγελική αρχή και αυτό είναι πάρα πολύ κομβικό. Χθες προσήλθε και κατέθεσε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα».

«Σε κάθε περίπτωση», επισήμανε ο κ. Καραγκούνης, «η εξέταση μπαίνει σε μια πολύ ουσιαστική πορεία από εδώ και πέρα, που προφανώς θα μας οδηγήσει να βγάλουμε και τα συμπεράσματα και να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι πραγματικά είχε γίνει σε αυτή την υπόθεση και προφανώς να διακριβώσουμε την αλήθεια, αν υπήρξε σκευωρία Novartis».

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου κατέθεσε ο κ. Φρουζής, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε ότι «σε αυτή την κατάθεση ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον κ. Λάππα ο οποίος ήταν απελπιστικά μόνος». «Έναν προβληματισμό καταθέτω και τίποτε άλλο. Πού ήταν αυτή η ζέση του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσει αυτόν τον πολύ σημαντικό μάρτυρα», διερωτήθηκε.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ και ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο κ. Καραγκούνης ανέφερε: «Πάλι επανερχόμαστε στο ακαδημαϊκό άσυλο και στο κατά πόσο μπορεί να επεμβαίνει η αστυνομία. Το ζήτημα αυτό το έχουμε λύσει με τον τελευταίο νόμο, τον 4623/2019, όπου μπορεί αν τελούνται έκνομες πράξεις να γίνεται το αυτονόητο, δηλαδή να επεμβαίνει η αστυνομία […] Επεκτείνεται η αντιπαράθεση στη λογική και του ακαδημαϊκού ασύλου, που είναι ο καθένας προφανώς να μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς να λογοκρίνεται ή να περιορίζεται η σκέψη του και η έκφρασή του, αυτό είναι το ακαδημαϊκό άσυλο και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αν αυτό παραβιάζεται από τους μπαχαλάκηδες, οι οποίοι κάνουν όσα κάνουν, οι οποίοι είχαν φτάσει σε σημείο ακόμη και να χτίσουν γραφεία καθηγητών […] αυτό είναι ελευθερία λόγου, σκέψης στα πανεπιστήμια; Αυτό το οποίο οφείλει να κάνει μία ευνομούμενη πολιτεία είναι να προστατεύει ακριβώς αυτή την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και αν πρέπει να επιβληθεί ο νόμος και να αποδοθούν ελεύθερα τα πανεπιστήμια στους φοιτητές και στους καθηγητές, αυτό πρέπει να γίνει γιατί αυτό συμβαίνει παντού και σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία».

«Είναι σαφές», συνέχισε ο βουλευτής, «ότι δεν μπορεί ένα κράτος δικαίου να τρομοκρατείται και να εκβιάζεται και επίσης η δημοκρατία δεν μπορεί να τρομοκρατείται και να εκβιάζεται». «Αν γίνονται έκνομες πράξεις είναι στα Πανεπιστήμια, είτε στα Εξάρχεια, είτε στο Αγρίνιο, στη Δράμα, οπουδήποτε, δεν πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία;», διερωτήθηκε και κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αστυνομίας παρατήρησε: «Αν η αστυνομία προβεί σε παρά τις αρμοδιότητές της πράξεις, τότε να επιβληθεί κι εκεί ο νόμος. Αλλά a priori δεν μπορούμε να λέμε ότι η αστυνομία λειτουργεί καθ’ υπέρβαση των ορίων της».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του πρύτανη του ΑΠΘ να μείνει ανοιχτό το Πανεπιστήμιο και να διοργανωθούν εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο κ. Καραγκούνης απάντησε: «Και πολύ καλά έκανε. Εγώ δεν θα κρίνω το τι απόφαση πήρε η ΑΣΟΕΕ και οι πρυτανικές αρχές εκεί… Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά και αν υπάρχουν κάποια ζητήματα έκνομων πράξεων να επεμβαίνει η αστυνομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα πανεπιστήμια. Θα συμφωνήσω πάρα πολύ με τον πρύτανη του ΑΠΘ, τον κ. Παπαϊωάννου, πολύ σωστά κάνει, τα πανεπιστήμια δεν κλείνουν, επειδή μπορεί να υπάρχει ένας φόβος ή οτιδήποτε. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και τους ρόλους μας».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play