«Για το μεταναστευτικό υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, που αρχίζει και εφαρμόζεται και είναι πολύ διαφορετική από τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και το ενδεχόμενο αυτές να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία.
«Πρώτον έχουμε πολύ καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 52 σκάφη του λιμενικού συν κάποια ακόμη της Frontex, συν εναέρια μέσα, τα οποία κινούνται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων. Εμείς πιστεύουμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και άρα είναι πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι. Σε όσους τελικώς με κάποιον τρόπο φτάνουν στα ελληνικά νησιά αμέσως γίνεται ένας διαχωρισμός και θα δημιουργηθούν χωριστά κέντρα σε κάποια σημεία της επικράτειας. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι κέντρα κράτησης προαναχωρησιακά και, άρα, όταν θα απορρίπτεται η αίτηση ασύλου ενός παράνομου μετανάστη θα απελαύνεται με βάση τον νόμο, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμοστεί, θα υπάρχουν πολύ μειωμένες σε χρόνο διαδικασίες ασύλου», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.
«Επί ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «έγιναν 1800 επιστροφές και απελάσεις μέσα σε 4,5 χρόνια», ενώ «εμείς έχουμε βάλει έναν στόχο μέχρι το τέλος του 2020 να είναι 10.000 αυτές οι απελάσεις και ενδεχομένως να είναι και παραπάνω αναλόγως με τις ροές».
Σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή και ερευνούμε ήδη και τον ρόλο των ΜΚΟ. Υπάρχουν ΜΚΟ, οι οποίες γνωρίζουν πότε ξεκινούν οι βάρκες και πού θα καταλήξουν, με αποτέλεσμα άνδρες του λιμενικού, όταν πάνε να κάνουν συλλήψεις να βρίσκουν στον δρόμο τους ακόμη και ΜΚΟ που κανονικά δεν πρέπει να έχουν καμία πληροφόρηση». Σημείωσε ότι θα ζητήσει να έλθει στη Βουλή «ένας πλήρης κατάλογος με όλες τις ΜΚΟ, ποιοι τις διοικούν και τι χρηματοδότηση έχουν. Σχηματίζεται ένα ενιαίο μητρώο, διότι τα παλαιότερα μητρώα δεν είναι επικαιροποιημένα. Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Αυτές οι οποίες έχουν ενδεχομένως επιδοθεί σε παραβατικές συμπεριφορές θα λογοδοτήσουν. Έχουμε στοιχεία για ΜΚΟ, οι οποίες έχουν πάρει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει παράδειγμα ΜΚΟ, που έχει πάρει 5,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει βγάλει prepaid cards τραπεζικές, υποτίθεται για πρόσφυγες και για μετανάστες, χωρίς να έχει ονόματα. Κακοδιαχείριση, δηλαδή, πολύ μεγάλου μεγέθους».
Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε: «Έχουμε στοιχεία στα χέρια μας που δείχνουν συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις. Δείχνουν -υπάρχουν ενδείξεις για- ένα ευρύτερο παραδικαστικό, το οποίο επεκτείνεται από την υπόθεση της Novartis και γι’ αυτό θα κληθούν στην προανακριτική επιτροπή και άλλοι μάρτυρες, όχι μόνο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis, που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και άλλοι μάρτυρες, οι οποίοι έχουν καταγγείλει την κακοδιαχείριση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε υποθέσεις δικαιοσύνης. Όλα αυτά θα διερευνηθούν και φυσικά σεβόμενοι το τεκμήριο αθωότητας του κ. Παπαγγελόπουλου θα πρέπει να τα διερευνήσουμε όλα, ώστε να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία πριν βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα».
Σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση της επιτροπής, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν υπήρξε «καμία απολύτως διαφοροποίηση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όλοι ήταν παρόντες της Νέας Δημοκρατίας και όλοι ψήφισαν να συσταθεί η προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς λέει ότι θα καταργήσουμε επιδόματα, ότι θα καταργήσουμε συλλογικές συμβάσεις, ότι θα μειώσουμε το κοινωνικό κράτος και εμείς συνεχώς δείχνουμε με τις πράξεις μας, με τα νομοσχέδια που ψηφίζουμε, ότι εμείς πραγματικά φροντίζουμε για τους αδύναμους. Όταν μειώνουμε τον φόρο των εισοδημάτων μέχρι 11.000, από 22% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ στο 9%, δίνοντας μία πολύ σημαντική ανάσα στους ανθρώπους αυτών των εισοδημάτων, ο κόσμος γνωρίζει ποιος νοιάζεται για τους αδύναμους και ποιος όχι […]. Ο ιδιωτικός τομέας, οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα πληρώνουν φόρους για να μπορέσει να υπάρξει κοινωνικό κράτος και γι’ αυτό επιμένουμε τόσο πολύ στις επενδύσεις κι έρχεται την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο “Επενδύω στην Ελλάδα”, το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων, φιλικά στις επενδύσεις. Διότι αυτή είναι η πολιτική, η οποία μπορεί να αποδώσει έσοδα στο κράτος για να υπάρχει ένα σωστό και αξιοπρεπές κοινωνικός κράτος».
*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης