Κ. Μίχαλος: Στόχος η ανάδειξη της Αθήνας σε κόμβο καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Κ. Μίχαλος: Στόχος η ανάδειξη της Αθήνας σε κόμβο καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Με αφορμή τις πρόσφατες αλλαγές στη διαμόρφωση των δημοτικών τελών, χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με υπέρογκη αύξηση των οφειλών τους προς τους δήμους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2020, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος στη διαδικτυακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι «όπως όλα δείχνουν, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα. Μακάρι, σε μερικούς μήνες να έχει δρομολογηθεί η διάθεση ενός εμβολίου και να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα. Στο μεταξύ, συνεχίζουμε όλοι να δίνουμε καθημερινά -για άλλη μια φορά- μάχη επιβίωσης».
Σε αυτή την προσπάθεια, όπως σημείωσε, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός. Όχι μόνο ως προς τη διαχείριση της  τρέχουσας συγκυρίας, αλλά και για να διασφαλιστούν βιώσιμες, καλύτερες συνθήκες για την επόμενη μέρα. 

Μεγάλος περίπατος

Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις και παρεμβάσεις της αυτοδιοίκησης ο κ. Μίχαλος αναφερόμενος, πιο αναλυτικά, στην πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου πεζοδρόμησης του κέντρου είπε ότι «παρά τη μεγάλη πραγματικά προσπάθεια που έγινε από εσάς προσωπικά, κύριε δήμαρχε, και γενικότερα από τον Δήμο Αθηναίων, δεν δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες όλων μας. Με ικανοποίηση πάντως, ακούσαμε ότι εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή και η προσπάθεια για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και γενικότερα της πρωτεύουσας, θα συνεχιστεί. Εμείς, ως ΕΒΕΑ, είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμβάλουμε με προτάσεις για την επίτευξη του κοινού μας στόχου».

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Αθήνα εξακολουθεί να χρειάζεται έργα και παρεμβάσεις που προσθέτουν ζωτικούς χώρους για την κυκλοφορία των πολιτών, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την τουριστική και καταναλωτική κίνηση και να ενισχύσουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

«Μπορεί το συγκεκριμένο, φιλόδοξο σχέδιο να μη λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε, όμως, νέες, εναλλακτικές παρεμβάσεις, ακόμη και σε μικρότερη κλίμακα. Χρειαζόμαστε έργα που μπορούν να αναδείξουν το κέντρο της πόλης σε ελκυστικό προορισμό. Έργα που βελτιώνουν το κλίμα στην αγορά και δημιουργούν ένα κύκλο οφέλους για όλους: για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, για τους δημότες, για τους καταναλωτές και τους επισκέπτες της Αθήνας», όπως είπε.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, για όταν θα το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες, ο κ. Μίχαλος πρότεινε να υπάρξει ένας διάλογος για τη διοργάνωση προγραμμάτων ειδικών εκδηλώσεων, προσφορών κ.ά., με σκοπό την τόνωση της εμπορικής κίνησης, αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και για την ανάδειξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού για όλο το χρόνο (π.χ. διασύνδεση μνημείων και χώρων πολιτισμού, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, υλοποίηση θεματικών εκστρατειών προβολής κ.ά.).
 
Η Αθήνα κόμβος καινοτόμου επιχειρηματικότητας
Εξίσου σημαντικός στόχος είναι για την επιμελητηριακή κοινότητα, όπως είπε ο ίδιος, η ανάδειξη της Αθήνας σε κόμβο καινοτόμου επιχειρηματικότητας. 

«Τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στην οδό Αμερικής, το ΕΒΕΑ αναπτύσσει σημαντικές δράσεις σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς Δήμους του λεκανοπεδίου και βεβαίως μπορούμε να εξετάσουμε νέες, κοινές πρωτοβουλίες με το Δήμο Αθηναίων» όπως υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ευεργετική επίδραση για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην πρωτεύουσα θα έχει η επιτάχυνση μεγάλων έργων -όπως η επένδυση στο Ελληνικό, η κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό- και η αξιοποίηση στρατηγικών συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανάδειξη του παράκτιου μετώπου και για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης. Αλλά παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να προχωρήσουν λύσεις και σε μια σειρά από άλλα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της Αθήνας όπως είναι: η αποτελεσματικότερη διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης και η καταπολέμηση του παρεμπορίου το οποίο συνεχίζει να στερεί δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά και τα δημόσια έσοδα.

Για τα δημοτικά τέλη είπε: «Γνωρίζετε ότι με αφορμή τις πρόσφατες αλλαγές στη διαμόρφωση των δημοτικών τελών, χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με υπέρογκη αύξηση των οφειλών τους προς τους δήμους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2020.
Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο υπολογισμού των δημοτικών τελών, ούτε βεβαίως την ανάγκη των δήμων να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει με τρόπο ρεαλιστικό και βιώσιμο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία. Έχουμε ζητήσει από την ΚΕΔΕ και από την Πολιτεία συγκεκριμένες κινήσεις εξορθολογισμού και αναμένουμε θετική ανταπόκριση».

Ο κ. Μίχαλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Για να μπορέσει να αποκτήσει ξανά ζωή η Αθήνα, χρειάζεται σχέδιο και μελέτη. Αλλά χρειάζεται, παράλληλα, και τόλμη και όραμα. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καλές προτάσεις, σχέδια για μεγάλες επενδύσεις και έργα, που παρέμειναν στα χαρτιά. Κάθε προσπάθεια μπορεί να συναντήσει αντιδράσεις, κάθε αλλαγή κάποιους θα ξεβολέψει. Αυτό δεν είναι λόγος για να μένει η Αθήνα καταδικασμένη στη στασιμότητα. Συνεχίζουμε, λοιπόν, ως επιχειρηματική κοινότητα να ζητάμε και να στηρίζουμε τολμηρές ιδέες και παρεμβάσεις».
 

©Πηγή: amna.gr

Loading