Κ. Μίχαλος: Τα εφόδια για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Κ. Μίχαλος: Τα εφόδια για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Η προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης προϋποθέτει ενεργό συμμετοχή και συντονισμό: μεταξύ των επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων, των παρόχων κατάρτισης, της Πολιτείας, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε ομιλία του στην εκδήλωση του τομέα οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Στρατηγικό Όραμα και Προγραμματισμός Μετάβασης».

Ο κ. Μίχαλος είπε ότι η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού αναδεικνύεται από έρευνες, ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και συνέχισε: «Είναι το στοιχείο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, το αν θα καταφέρουμε να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις ή αν θα παραμείνουμε ουραγοί. Καθώς δε οι ανταγωνιστικές πιέσεις θα γίνονται όλο και πιο έντονες, ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης θα μεγαλώνει».  

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι κάθε μεγάλο τεχνολογικό άλμα δημιουργεί και κινδύνους, πέρα από ευκαιρίες, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η προσαρμογή είναι μονόδρομος. Επίσης υπογράμμισε ότι «καθώς θα περιορίζονται οι θέσεις εργασίας σε παραδοσιακά αντικείμενα, θα δημιουργούνται και νέα επαγγέλματα και ειδικότητες. Για παράδειγμα, οπτικοί σχεδιαστές, big data specialists κά.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι διπλό. Αφενός να περιορίσουμε τον κίνδυνο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας. Αφετέρου, να διασφαλίσουμε ότι η χώρα και οι επιχειρήσεις θα έχουν ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, για να υποστηρίξει τη μετάβαση στο νέο μοντέλο.

Το κλειδί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στην αναβάθμιση ή τη συμπλήρωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Στην επανειδίκευση των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να αναλάβουν νέους ρόλους και καθήκοντα.

Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε σημαντικό έδαφος να καλύψουμε. Σήμερα, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων που διαθέτουν οι εργαζόμενοί της».

Ο ίδιος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «Με ενθάρρυνση των κατάλληλων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης, με ενίσχυση της καινοτομίας και παράλληλη ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό, η Ελλάδα μπορεί να προλάβει το τραίνο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Μπορεί να μετατρέψει την πρόκληση σε ευκαιρία, για ταχύτερη ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας και καλύτερη καθημερινότητα για όλους».

Τέλος να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση πήραν μέρος ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας. 
 

©Πηγή: amna.gr

Loading