Κ. Τούτουζας: Στην Κίνα το 11,8% των περιστατικών με κορονοϊό είχαν μυοκαρδιακό τραυματισμό

Κ. Τούτουζας: Στην Κίνα το 11,8% των περιστατικών με κορονοϊό είχαν μυοκαρδιακό τραυματισμό

Υπάρχει μία υποψία ότι ο κορονοϊός μπορεί να εισέρχεται στον οργανισμό μέσω κάποιων υποδοχέων στους πνεύμονες, και μάλιστα ίσως κάτι τέτοιο να είναι αυξανόμενο σε υπερτασικούς, σύμφωνα με ταχείες δημοσιεύσεις αυτής της εβδομάδας στο επιστημονικό περιοδικό «Νature» από Ελβετούς και από Κινέζους ερευνητές. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Καρδιολογίας, Κωνσταντίνος Τούτουζας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για έναν προβληματισμό των επιστημόνων και δεν είναι κάτι τεκμηριωμένο.

«Ο εν λόγω ιός αυξάνει λίγο τα καρδιακά ένζυμα, όπως την τροπονίνη. Στην Κίνα το 11,8% των περιστατικών χωρίς προηγούμενο πρόβλημα, είχαν κάποιο μυοκαρδιακό τραυματισμό. Κάτι που μπορεί να φανεί με αρρυθμία, δηλαδή με διαφορετικό τρόπο από τα συνήθη συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται ο κορονοϊός». Και το ερώτημα για το αν οι πάσχοντες από μαρμαρυγή κινδυνεύουν περισσότερο, εύλογο: Όχι απαντά ο καθηγητής και προσθέτει ότι το γνωστό μας «φτερούγισμα» σε μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα, όπως φάνηκε και από την εμπειρία στην Κίνα.

Οτιδήποτε έχει να κάνει με λοίμωξη αυξάνει τις καρδιολογικές επιπλοκές, για αυτό και κάθε χρόνο προτρέπουμε τους ασθενείς μας να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και προσπαθούμε να τους έχουμε όσο το δυνατόν απομονωμένους, αναφέρει ο κ. Τούτουζας και τονίζει:« Εγώ αυτό που θα πρέπει να συστήσω στα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα είναι: Αν τα μέτρα που λαμβάνουμε για οποιαδήποτε ίωση, αλλά και για τον κορονοϊό είναι αυστηρά, πρέπει να τα ακολουθούμε».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play