Κ .Τσιάρας: Η σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής είναι καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία

Κ .Τσιάρας: Η σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής είναι καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία

«Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε όλοι μέσα μας ότι όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία αφορούν είτε σε σύσταση εξεταστικών είτε προανακριτικών επιτροπών δεν μπορεί να είναι έργο, αντικείμενο ή επιδίωξη μιας κυβέρνησης ή γενικότερα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το θέμα της Novartis. Ο υπουργός προσέθεσε δε ότι «πρέπει κάποια στιγμή όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία πολλές φορές δυστυχώς δημιούργησαν ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, -πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν για μικροπολιτικές, μικροκομματικές στοχεύσεις- να βγουν έξω από αυτή τη λογική αντιμετώπισης αν θέλουμε και να έχουμε και μια θεσμική θωράκιση γενικότερα του χώρου της Δικαιοσύνης από τη μια πλευρά αλλά βεβαίως και της ίδιας της Δημοκρατίας από την άλλη».

Αναφερόμενος στη «λογική» με την οποία «λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ο κ. Τσιάρας είπε: «Δυστυχώς είδαμε υπουργούς, ή εν πάση περιπτώσει αναπληρωτές υπουργούς, ειδικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, να βγαίνουν και να μιλάνε και να φαίνεται ότι αποφαίνονται επί ζητημάτων τα οποία ήταν σε διερεύνηση, ζητήματα τα οποία αφορούσαν σε πρώην πρωθυπουργούς. Αυτό το οποίο έγινε στην προηγούμενη περίοδο δεν πρόκειται να επαναληφθεί σήμερα».

«Εμείς» -συνέχισε- «έχουμε μια συνειδητή επιλογή, η οποία δείχνει ότι η ΝΔ είναι μια υπεύθυνη πολιτική παράταξη, ότι δεν μπορεί με ευκολία να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις, απλά και μόνο για να δηλητηριάσουμε την πολιτική ζωή του τόπου και από την άλλη πλευρά να δημιουργούμε ζητήματα με μικροπολιτική, μικροκομματική στόχευση. Είναι μια εντελώς διαφορετική στάση αυτή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη του σημερινού πρωθυπουργού από τη στάση που είδαμε στην προηγούμενη περίοδο με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το γεγονός ότι η υπόθεση Novartis «χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο να διώκονται πρώην πρωθυπουργοί και σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα -όταν η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε με την αρχειοθέτηση φυσικά των περισσοτέρων εξ αυτών των υποθέσεων ότι τέτοια ζητήματα δεν υπήρχαν- αντιλαμβάνεστε ότι με πολύ μεγάλη ευκολία βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει ένα μικροκομματικό σόου για επικοινωνιακά οφέλη, έδειξε απολύτως ανεύθυνη και δηλητηρίασε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική ζωή του τόπου».

«Ωστόσο» -υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας- «κανείς μας δεν ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα οποία βλέπουμε να προκύπτουν – ειδικά αυτή την περίοδο- δεν πρέπει να διερευνηθούν και δεν πρέπει να έρθει η αλήθεια στο φως, χωρίς όμως τη διάθεση του πολιτικού ρεβανσισμού, χωρίς να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού της σημερινής κυβέρνησης ότι πρέπει να κερδίσουμε μικροπολιτικά από αυτή την υπόθεση και χωρίς επιτέλους να στέλνουμε κατ’ επανάληψη ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία».

Προχωρούμε σε εναλλακτικές μορφές απόδοσης της Δικαιοσύνης

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα που αφορούν την καθυστέρηση στον χρόνο απονομής Δικαιοσύνης λέγοντας πως πρόκειται για «πραγματικότητα η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό πληγώνει τους Έλληνες πολίτες».

Ήδη -υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας- «προχωρούμε σε εναλλακτικές μορφές απόδοσης της Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση. Υπάρχουν οι επόμενες εναλλακτικές μορφές, η διαιτησία, η δικαστική διαμεσολάβηση, προχωρούμε με αυτό τον τρόπο σε μια κατεύθυνση με την οποία σε μεγάλο βαθμό θα αποσυμφορήσουμε γενικότερα τον χώρο των δικαστηρίων, το χώρο της Δικαιοσύνης. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρέπει επιτέλους η ηλεκτρονικοποίηση, η μηχανοργάνωση και βεβαίως όλες οι σύγχρονες μεταφοράς των πληροφοριών να ενταχθούν και στο χώρο λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, νομίζω ότι θα μας βοηθήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τουλάχιστον να δούμε μια βελτίωση των συνθηκών».

Η αρχική σκέψη -τόνισε ο κ. Τσιάρας- είναι να είναι υποχρεωτική η διαμεσολάβηση για κάποιες περιπτώσεις και για κάποια ποσά συγκεκριμένα και από εκεί και πέρα βεβαίως να προβλέπεται και η παρουσία των δικηγόρων σε αυτή τη διαδικασία.

Επισήμανε δε, ότι, «η διαμεσολάβηση η οποία έχει ψηφιστεί με νόμο το 2010 δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη μέχρι σήμερα στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα, παρά το ότι υπήρχαν άλλες δύο τουλάχιστον νομοθετικές πρωτοβουλίες το 2016 και το 2018 ακριβώς γιατί υπήρχε η αντίθεση των μερών που συμμετείχαν. Ωστόσο, όμως στην Ιταλία απέδειξε από το 2010 και μετά ότι έχει μειώσει σημαντικά τον όγκο δουλειάς και την ύλη δουλειάς των δικαστηρίων με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας πάρα πολύ επιτυχημένος θεσμός».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι το θέμα των φυλακών είναι αντικείμενο της Προστασίας του Πολίτη, υπενθύμισε ότι «από την πρώτη ημέρα η όλη διαδικασία του σωφρονιστικού συστήματος έτυχε του μεγάλου ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη έχει προαναγγείλει τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού» και -προσέθεσε- «βεβαίως επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια τα οποία έχουν να κάνουν και με τον εκσυγχρονισμό των φυλακών αλλά και με την αποσυμφόρησή τους».

Υπάρχει -επισήμανε ο υπουργός- «ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο αφορά γενικότερα και στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και σε μια φιλοσοφία που μιλάει για μικρότερες ποινές, αλλά βεβαίως όλα αυτά πρέπει κανείς να τα δει συνολικά, μιας και η κοινή γνώμη, αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργεί με το περί κοινό δικαίου αίσθημα σε ένα μεγάλο βαθμό, αλλά και από την άλλη πρέπει η ίδια η Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων όταν πρόκειται για ζητήματα σωφρονισμού σε ανθρώπους που με τις δικές τους συμπεριφορές έχουν αποδείξει ότι πρέπει να περάσουν μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Είναι πρόβλημα, δεν το αρνούμαι και το ξέρουμε όλοι μας, η συμφόρηση που υπάρχει μέσα στις φυλακές αυτή την περίοδο, ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα φέρουν αποτελέσματα».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play