«Αυτό που σήμερα περιμένουμε είναι μεγάλη νίκη -και προσωπικά του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας- γιατί έχουμε πλέον ένα κείμενο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο αρχηγών, σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, αποφαίνεται ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας και κυρίως η συμφωνία, το μνημόνιο που έχει σπεύσει να καταρτίσει με τη Λιβύη, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τζαβάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το περιεχόμενο του προσχεδίου δήλωσης που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δηλώσουν σήμερα ότι η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που προσδιορίζει θαλάσσιες ζώνες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε με υπευθυνότητα το ζήτημα, χωρίς να κάνει κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί περιττό ή κραυγαλέα παράταιρο σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή. Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι αντίθετη με το δίκαιο της θάλασσας και είναι επίσης αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι μία βαρυσήμαντη δήλωση (σ.σ. από την ΕΕ) η οποία βεβαίως δικαιώνει και τον πρωθυπουργό και την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.
«Ζούμε μια πολύ περίεργη κατάσταση, όπου όλοι σπεύδουν να είναι με το μέρος της Ελλάδας, αλλά δυσκολεύονται να πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας. Αυτή είναι η μεγάλη ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει αυτός αγώνας, στον οποίο έχει αποδυθεί και ο πρωθυπουργός και η Ελλάδα και η Κύπρος», παρατήρησε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «σε αυτήν ακριβώς την αμφισημία των εταίρων μας το σημερινό ανακοινωθέν, η σημερινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έρχεται να διαλύσει τις πλάνες και να δώσει την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπάρξουν ως συμπαγής και ενιαία πλανητική δύναμη που ασκεί επιρροή σε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο».
Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των θεμάτων με την Τουρκία σε εσωτερικό επίπεδο, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα, τα οποία είναι θετικά και ενθαρρυντικά, γιατί και σε επίπεδο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας πρυτάνευσε η ομόνοια και η συνεννόηση, αλλά και στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συγκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών υπήρξε κοινά διαπιστωμένη από όλες τις πλευρές σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, όταν βρίσκονται μπροστά από κρίσιμες περιστάσεις για το έθνος, μπορούν και ξέρουν να διασφαλίζουν την ενότητα και να χρησιμοποιούν αυτή την ενότητα ως όπλο για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην, με συντριπτική πλειοψηφία, υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας, ο κ. Τζαβάρας τόνισε: «Για τα μεταπολιτευτικά πολιτικά χρονικά είναι πρωτοφανής αυτή η πλειοψηφία και θα πρέπει να την πιστώσουμε στις πολύ μεγάλες προσπάθειες που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος […] Η ελληνική πολιτική εξόφλησε ένα χρέος απέναντι στην Ομογένεια και τον Απόδημο Ελληνισμό που πάντα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και που πάντα είναι μια δύναμη για την Ελλάδα τέτοια που να εγγυάται την παροχή πολύτιμης βοήθειας, όταν το κράτος και όταν το έθνος αντιμετωπίζει περιστάσεις δύσκολες, όπως αυτή την οποία περνάμε σήμερα».
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη συζήτηση γύρω από προτάσεις προσώπων για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε: «Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορεί να υπηρετηθεί υπεύθυνα μέσα από μία ονοματολογία που γίνεται περιστασιακά, και όχι βέβαια προτού ξεκινήσει να υπάρχει από τον πρωθυπουργό, κυρίως γιατί αυτός ως πρόεδρος της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης στη Βουλή, είναι ο ηγέτης που θα δώσει το έναυσμα για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν αναφορικά με την υπόδειξη του προσώπου. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης δυνατής αποδοχής, ώστε να συγκεντρώνει τη συναίνεση περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων, γιατί αυτός είναι και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως θεσμού. Είναι το πολιτειακό όργανο που εκφράζει την ενότητα του Έθνους και μπορεί και πρέπει με το προσωπικό κύρος που διαθέτει να επεμβαίνει μεταξύ των τριών εξουσιών του κράτους, ώστε να αμβλύνει τις συγκρούσεις που τυχόν εκδηλώνονται ή τις αρρυθμίες και τις δυσλειτουργίες».
*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης
**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου