Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν ριζικές καινοτομίες στη στρατηγική της. Οι δύσκολες εποχές απαιτούν μέτρα που συχνά θεωρούνται αδιανόητα, κάτι που αποτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη. Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Κισόρ Μαχμπουμπάνι, υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν καινοτόμες στρατηγικές που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της Δύσης. Παρατηρώντας την πολιτική του προεδρικού γραφείου των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, προτείνει τρεις εναλλακτικές για την αποκατάσταση της γεωπολιτικής θέσης της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Μαχμπουμπάνι, η πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι η δήλωση προθυμίας αποχώρησης από το ΝΑΤΟ, υποδεικνύοντας ότι μια Ευρώπη που αναγκάζεται να επενδύσει το 5% του ΑΕΠ της στην άμυνα δεν έχει ανάγκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσό αυτό, για το 2024, αναμένεται να αγγίξει το 1,1 τρισ. δολαρίων, που είναι συγκρίσιμο με τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.
Η ευρωπαϊκή στρατηγική σκέψη για την Ουκρανία φανερώνει μια σχεδόν νηπιακή προσέγγιση, καθώς βασίζεται σε καλύτερα σενάρια που αγνοούν τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Ο Μαχμπουμπάνι προτείνει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια στρατηγική συμφωνία με τη Ρωσία, ανταγωνιζόμενη την παραπλανητική πεποίθηση ότι η Ρωσία αποτελεί την κύρια απειλή.
Ωστόσο, η τρίτη επιλογή του Μαχμπουμπάνι εστιάζει στη δημιουργία μιας νέας στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας. Οι Ευρωπαίοι έχουν παραπλανηθεί από την ψευδή πιστότητα στις αμερικανικές προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να χάνουν στρατηγικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, η Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη δημογραφική έκρηξη στην Αφρική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Για να διατηρήσουν την επιρροή τους, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στις επενδύσεις στην Αφρική που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να διατηρήσουν τους Αφρικανούς στη χώρα τους. Μόνο με την εξεύρεση ισορροπιών στην πολιτική και οικονομική σκηνή μπορούν να διαφυλάξουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr