Κακοποιημένες γυναίκες από τη Λευκορωσία αντιμετωπίζουν εμπόδια στη μετάβασή τους στην Πολωνία

Κακοποιημένες γυναίκες από τη Λευκορωσία αντιμετωπίζουν εμπόδια στη μετάβασή τους στην Πολωνία

Δεκάδες γυναίκες από τη Λευκορωσία στερούνται το δικαίωμα ασύλου στην Πολωνία, αντιμετωπίζοντας κινδύνους κακοποίησης. Γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τις δυνάμεις της Λευκορωσίας βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά εμπόδια από τις πολωνικές αρχές για να εισέλθουν στη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η κοινή έκθεση της Oxfam και της πολωνικής Egala, που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου, καταγράφει συστημική άρνηση του δικαιώματος ασύλου στην Πολωνία. Η κατάσταση στις κοινές χερσαίες συνόρους, ειδικά στο δάσος Białowieża, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια κινδυνεύουν από ακραίες καταστάσεις, με σημαντικές αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση, όπως ομαδικός βιασμός. Η κατάσταση στα σύνορα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 2021, όταν η Λευκορωσία άρχισε να ωθεί πρόσφυγες προς την Πολωνία. Η Βαρσοβία έχει ήδη καταθέσει ένα νομοσχέδιο που της επιτρέπει να αναστείλει προσωρινά την χορήγηση ασύλου, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέτρο ασφαλείας.

Οι Πολωνικές αρχές απαντούν στην κατάσταση με την ενίσχυση των συνόρων, τοποθετώντας στρατιώτες και συνοριοφύλακες μήκους 247 χιλιομέτρων, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι ανθρωπιστικοί εργαζόμενοι απαγορεύονται στην περιοχή. Η πολωνική συνοριακή φρουρά ανέφερε περίπου 280 απόπειρες διέλευσης σε διάστημα μόλις δύο ημερών, οι περισσότερες από τις οποίες αποτράπηκαν.

Καθώς οι μαρτυρίες για βιασμούς γυναικών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Πολωνία πληθαίνουν, οι αρχές αναγκάζονται να αναλογιστούν εάν πρέπει να επαναπροωθούν αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να εξετάζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες τους. Ορισμένοι επιζώντες, σύμφωνα με την επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχουν αναφέρει περιπτώσεις βιασμού πριν την είσοδό τους στην Πολωνία.

Η έκθεση δείχνει ότι όσοι επιστρέφουν στη Λευκορωσία ενδέχεται να στοχοποιηθούν και να υποβληθούν σε βίαιες ποινές, επιβεβαιώνοντας ότι το περιβάλλον στα σύνορα έχει εξελιχθεί σε «ζώνη θανάτου». Τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2021 έως το 2024 και οι συνθήκες παραμένουν ανησυχητικές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play