Κάλεσμα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τη Βόρεια Μακεδονία για τροποποίηση του Συντάγματος

Κάλεσμα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τη Βόρεια Μακεδονία για τροποποίηση του Συντάγματος

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να ενεργοποιηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σήμερα την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα, και να επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Οι συνταγματικές αλλαγές που έχει συμφωνήσει η χώρα σας είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν την πρόοδο και την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι στα Σκόπια, η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε την σημασία της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας. Ελπίζω πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενωθούν και θα κάνουν τα απαραίτητα αποφασιστικά βήματα για την πρόοδο.

Η Βουλγαρία έχει, έως τώρα, παρεμποδίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων λόγω διαφωνιών που αφορούν ιστορικές και εθνοτικές διαφορές. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί προτάσεις της ΕΕ για την άρση του βέτο που έχει επιβληθεί, εφόσον όμως η Βόρεια Μακεδονία προχωρήσει στις κατάλληλες συνταγματικές τροποποιήσεις. Η τρέχουσα κυβέρνηση, ωστόσο, εκφράζει επιφυλάξεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πρόσφατη απογραφή του 2021, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, δεδομένο που αμφισβητεί η Σόφια, θεωρώντας ότι το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν και αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας από αυτήν της Αλβανίας.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε ένα Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ, αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει στην επιτάχυνση της οικονομικής σύγκλισης της περιοχής με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις για την πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο σύνολό τους, θα επωφεληθούν από τα προγράμματα αυτά, προκειμένου να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους τομείς.

Loading