Καλλίπολη: Μια αναδρομή στην 50ή επέτειο της εκστρατείας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανατολή του ηλίου στη χερσόνησο της Καλλιπόλεως στις 25 Απριλίου του 2023 θα σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο μιας από τις πιο αμφισβητούμενες εκστρατείες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η ημέρα θα αναδείξει τη στρατηγική αποτυχία που οδήγησε σε σοβαρές συνέπειες για τον τότε Πρώτο Λόρδο του Ναυαρχείου, Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ολιγότερο προ της αυγής, στρατεύματα από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία αποβιβάζονταν στις επικίνδυνες ακτές του νότιου άκρου της χερσονήσου, ενώ υπήρχε έντονη αντίσταση από τις τουρκικές δυνάμεις. Η ημέρα αυτή καταγράφηκε στην ιστορία με το όνομα Ημέρα των Ανζάκ, αποτελώντας έναν εορτασμό της θυσίας αυτών των στρατιωτών.
Φέτος, περίπου 300 βετεράνοι από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα επισκεφθούν το προγεφύρωμα, το οποίο σήμερα ονομάζεται Όρμον των Ανζάκ, για να συμμετάσχουν σε κρουαζιέρα την 25η Απριλίου. Αργότερα, θα επισκεφτούν παλαιά πεδία μαχών, αναλογιζόμενοι τους συντρόφους τους που έπεσαν.
Η στρατηγική της εκστρατείας σχεδιάστηκε από τον Τσώρτσιλ και αποσκοπούσε στην απομόνωση της Τουρκίας και στην ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, η εκστρατεία, που περιλάμβανε ναυτική και χερσαία επιχείρηση, αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και αποτυχίες, οδηγώντας τελικά σε μια σφοδρή εκστρατεία φθοράς.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι δυνάμεις υπό τον στρατηγό Χάμιλτον, οι οποίες περιλάμβαναν 90.000 στρατιώτες, προσπαθούσαν να καταλάβουν κρίσιμες θέσεις. Η συντονισμένη αντίσταση των τουρκικών δυνάμεων και οι εσωτερικές αναταραχές οδήγησαν σε σοβαρές απώλειες. Τελικά, η εκκένωση της Καλλιπόλεως πραγματοποιήθηκε με μυστικότητα και υπήρξε επιτυχής, παρά το υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, με 33.500 νεκρούς, πολλοί εκ των οποίων ήταν Ανζάκ.
Στη διάρκεια των δεκαετιών, η εκστρατεία της Καλλιπόλεως παραμένει αμφιλεγόμενη και η μνήμη της συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις. Η έκδοση του 1956 του βιβλίου Καλλίπολις από τον Άλαν Μούρχεντ επαναφέρει στο προσκήνιο τις ευθύνες των ηγετών και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή τη στρατηγική αποτυχία. Η ιστορία της Καλλίπολης, με τις ανθρώπινες θυσίες και τις στρατηγικές αποτυχίες, καθόρισε τη σύγχρονη αντίληψη της εθνικής ταυτότητας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr