Την ικανοποίηση τους για τη δέσμευση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τη χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, παρέστησαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας -Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας». Μετά τις παρεμβάσεις τους, όπως αναφέρουν, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα συμπεριλάβει διάταξη στο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο Σύλλογος έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και έχει ενημερώσει σχετικώς και τον Εισαγγελέα, καθώς συσχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας. «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την πραγματοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος μας για το οποίο ο ΙΣΑ έχει δώσει μάχη τα τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευθεί απέναντι στον ΙΣΑ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να δει το σοβαρό αυτό θέμα που αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γ. Πατούλης.
Σημαντικό εξορθολογισμό στη χορήγηση φαρμάκων θα επιφέρει η διάταξη που ζήτησε ο ιατρικός κόσμος, αναφέρει ο ΠΙΣ, προσθέτοντας ότι «αναμένεται να μπει οριστικό φρένο στην αντιεπιστημονική αυτή πρακτική, της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, που έχει φέρει δεινά στη χώρα και τους πολίτες της».
Κατά την παρέμβασή του ο κ. Πατούλης επεσήμανε επίσης ότι με το νομοσχέδιο, επιχειρείται μία προσπάθεια συντονισμού μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έλειπε από τη χώρα, ωστόσο πρόσθεσε πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αντί να ενισχύεται η αποκέντρωση προς την Αυτοδιοίκηση, ευνοείται ο συγκεντρωτισμός του κράτους. «Πάγια μας θέση είναι πως πρέπει να αποκεντρωθούν πόροι και αρμοδιότητες προς τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της περίθαλψης και της πρόληψης υγείας» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι «οι δράσεις Δημόσιας Υγείας πρέπει να ξεκινούν και να συντονίζονται πρωτίστως σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, χωρίς να έχει τον πρώτο ρόλο η Κεντρική Διοίκηση. Αυτή θα ήταν ουσιαστική ενίσχυση της Αποκέντρωσης που προβλέπει και το Σύνταγμα. Το σύνολο του νομοσχεδίου φαίνεται περισσότερο να αποτελεί ένα ευχολόγιο δράσεων και αρμοδιοτήτων των δομών δημόσιας υγείας και προσπάθεια σύστασης νέων επιτροπών και διευθύνσεων, χωρίς αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών, γνώσεων και εμπειριών».