Την επιτακτική ανάγκη να καθιερωθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος έως τα 75 χρόνια για καρδιοαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση, καρκίνο προστάτη, μαστού, ωοθηκών, πνεύμονα και παχέος εντέρου, υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο είναι σε ικανοποιητική γενική κατάσταση, εκφράζει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Καραϊτιανός. Μιλώντας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας που είναι αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία την 1η Οκτωβρίου, ο κ. Καραϊτιανός ξεκινά τη συζήτηση με μια ευχάριστη είδηση: σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, η απώλεια περίπου τριών ετών στο προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων λόγω της πανδημίας αποκαθίσταται μέσα στο 2024 και φτάνει στο 80,6.
Όσον αφορά τον καρκίνο, ο κ. Καραϊτιανός τον χαρακτηρίζει χρόνια νόσο και νόσο της τρίτης ηλικίας. Φέρνει ως παράδειγμα τους καρκίνους μαστού και πεπτικού συστήματος, οι οποίοι έχουν το πικ τους σε άτομα μεταξύ 65 και 75 ετών. Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 65 έως 74 ετών και τη δεύτερη μετά τα καρδιοαγγειακά από τα 75-84.
Επιπλέον, τονίζει ότι στην Ελλάδα η κατάσταση υγιούς γήρανσης υστερεί σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες χώρες, καταδεικνύοντας ότι την τελευταία δεκαετία έχει χαθεί 3,4 χρόνια υγιούς ζωής.
Σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από διατροφικές ανεπάρκειες αφορούν το 15-20% των ηλικιωμένων στην κοινότητα, και όχι μόνο άτομα σε οίκους μακροχρόνιας περίθαλψης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κακή θρέψη κοστίζει 157 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω προβλημάτων που συνδέονται με αυτήν.
Στην Ελλάδα, οι πτώσεις και τα κατάγματα από οστεοπόρωση είναι σοβαρά προβλήματα, με περίπου 90.000 κατάγματα ετησίως, περνώντας από το 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνο για τα κατάγματα του ισχίου.
Η άνοια, μια άλλη πανδημία της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, επιδεινώνεται από κακές συνθήκες όπως η κακή ακοή και η κακή διατροφή, σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό.