Καρκίνος: Νέα ρωσική προσέγγιση με εμβόλιο mRNA για την καταπολέμηση της νόσου

Καρκίνος: Νέα ρωσική προσέγγιση με εμβόλιο mRNA για την καταπολέμηση της νόσου

Ρωσία αναπτύσσει εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου που θα διατεθεί δωρεάν στους ασθενείς το 2025. Ο καρκίνος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά προβλήματα στις αναπτυγμένες χώρες. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη ενός εμβολίου τύπου mRNA, το οποίο στοχεύει στη θεραπεία της ασθένειας, αν και λεπτομέρειες για τη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο δωρεάν στους ασθενείς από τις αρχές του 2025.

Ο Andrey Kaprin, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ιατρικών Ερευνών Ακτινολογίας που υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Υγείας, δήλωσε στο Radio Rossiya ότι «Η Ρωσία έχει αναπτύξει το δικό της εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου και θα διανεμηθεί δωρεάν στους ασθενείς». Προκλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο αναστέλλει την ανάπτυξη του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με τον Alexander Gintsburg, διευθυντή του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya.

Τα εμβόλια mRNA λειτουργούν εισάγοντας ένα κομμάτι αγγελιοφόρου RNA στον οργανισμό, προτρέποντας τα κύτταρα να παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και παράγει αντισώματα για να την καταπολεμήσει. Στην περίπτωση του καρκίνου, η διαδικασία αυτή είναι προσαρμοσμένη ώστε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Δέκα μήνες νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει πως Ρώσοι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη δημιουργία εμβολίων για τον καρκίνο που σύντομα θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στους ασθενείς. Πολλές χώρες και εταιρείες ερευνούν παρόμοια εμβόλια, όπως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech για την εκκίνηση κλινικών δοκιμών, με στόχο την παροχή εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο σε 10.000 ασθενείς έως το 2030. Εταιρείες όπως η Moderna και η Merck & Co επίσης αναπτύσσουν πειραματικά εμβόλια κατά του καρκίνου, τα οποία έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής ή θανάτου από τον μελάνωμα, τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play