Καρολίν Γιαντάν: Παλεύω για το δημοκρατικό μας Σύμφωνο, κόντρα σε όσους μας βάζουν τον έναν ενάντια στον άλλον

Καρολίν Γιαντάν: Παλεύω για το δημοκρατικό μας Σύμφωνο, κόντρα σε όσους μας βάζουν τον έναν ενάντια στον άλλον

Την Ελλάδα επισκέφθηκε για να στηρίξει την υποψηφιότητα της στις επερχόμενες Γαλλικές εκλογές η Καρολίν Γιαντάν (Caroline Yadan), μέχρι τώρα Βουλευτής με το κόμμα «Renaissance» του Εμανουέλ Μακρόν και υποψήφια πλέον στην 8η εκλογική περιφέρεια των Γάλλων υπηκόων στο εξωτερικό, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων χωρών και την Ελλάδα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέλυσε την εκλογική διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει αναφέροντας ότι «παλεύω για το δημοκρατικό μας Σύμφωνο, κόντρα σε όσους μας βάζουν τον έναν ενάντια στον άλλον». Συναντήθηκε με εκπροσώπους της Γαλλικής Ομογένειας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της ενδοοικογενειακή βίας.

Τέλος πρότεινε λύσεις για το καίριο ζήτημα της εκπαίδευσης των Γάλλων πολιτών στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Καρολίν Γιαντάν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Πάνο Οπλοποιό:

ΕΡ: Κα Καρολίν Γιαντάν σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα. Πείτε μας τι στοχεύετε με την επίσκεψη σας στην Ελλάδα, ποια είναι τα βασικά στοιχεία της προεκλογικής σας εκστρατείας και ποιο το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

ΑΠ: Αφού είμαι υποψήφια για τις βουλευτικές εκλογές στην όγδοη Περιφέρεια των Γάλλων του εξωτερικού, μου φαινόταν απαραίτητο να μετακινηθώ στις διάφορες χώρες που την αποτελούν.

Ακόμη και αν αυτός ο προεκλογικός αγώνας είναι ένας αγώνας «αστραπή» η Ελλάδα είναι από τις βασικές χώρες στις οποίες ένιωθα την ανάγκη να την επισκεφτώ επειδή είναι, από πάντα, μια χώρα φίλη και σύμμαχος με τη Γαλλία.

Οι δεσμοί και οι συνεργασίες μας είναι πολλαπλοί και δεν ετίθετο καν ζήτημα να μην έρθω να σας δω.

Ζούμε μια ιστορική στιγμή!

Τα δύο ακραία κόμματα RN (Rassemblement National, δηλ. η Ακροδεξιά) και LFI (La France Insoumise δηλ. η Ακροαριστερά), μπορεί και να πάρουν την εξουσία στη Γαλλία. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό!

Δεν μπορεί, εμείς σαν Δημοκράτες που είμαστε, να αφήσουμε τη χώρα να διατρέξει αυτό το κίνδυνο. Παλεύω για το δημοκρατικό μας Σύμφωνο, κόντρα σε όσους μας βάζουν τον έναν ενάντια στον άλλον.

Η Ακροδεξιά -που είναι παράλληλα γοητευτική αλλά και όλο συνωμοσίες, και εκτός τούτου, σύμμαχη με τον Πούτιν – είναι ανίκανη και απειλεί την κοινωνική μας πρόοδο καθώς και τις αξίες της Δημοκρατίας μας. Πίσω από την βιτρίνα του «αξιοσέβαστου», τα παρασκηνιακά της παραμένουν πολύ σκοτεινά και το πρόγραμμα απόκλισης της, είναι πολύ ανησυχητικό.

Η επαναστατική Ακροαριστερά – «έκανε ψωμοτύρι της» το μίσος κατά των Εβραίων και προωθεί τον διαχωρισμό – έκανε και πάλι συμμαχία με την Αριστερά, Πρέπει λοιπόν να αντιτεθούμε σε αυτή χωρίς δισταγμό.

Αυτή η ‘Ακρα Αριστερά έχει σαν όχημα, τη διαίρεση ανάμεσα στους ανθρώπους και την επικράτηση του χάους στην κοινωνία μας. Είναι πολύ επικίνδυνη.

Το οικονομικό πρόγραμμα αυτών των δύο κομμάτων θα ήταν, επιπλέον, συνώνυμο του οικονομικού εκτροχιασμού της Γαλλίας.

Άλλωστε, δεν παλεύει ποτέ κανείς ενάντια στα άκρα, ψηφίζοντας τα.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίον πρέπει να κινητοποιηθούμε σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτές της εκλογές, έτσι ώστε το δικό μας δημοκρατικό τόξο να παραμείνει πλειοψηφικό στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Είμαι η μόνη υποψήφια που μπορώ να νικήσω τον Meyer Habib που επέλεξε να ενωθεί με το RN στον Eric Ciotti.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν εμένα από τον πρώτο κιόλας γύρο, που ξεκινάει σήμερα.

ΕΡ: Οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια καθημερινότητα που είναι δύσκολη. Πείτε μας πώς θα μπορέσουν να βοηθηθούν και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνετε;

ΑΠ: Μίλησα εκτενώς με κατοίκους και εκπροσώπους της Γαλλίας στην Ελλάδα. Έχω πλήρη συνείδηση ότι η καθημερινότητα ιδιαίτερα στα οικονομικά θέματα, μπορεί να αποβεί πολύ δύσκολη.

Η χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η Ελλάδα επί 12 χρόνια, δεν είναι χωρίς επιπτώσεις.

Η Ελλάδα όμως, για καλή της τύχη, μπόρεσε να βασιστεί στη αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας, ακόμη και κατά τη περίοδο του Covid, και αυτό είναι ένα ευτυχές γεγονός!

Το επίπεδο χρηματοδότησης των Δημοσίων Πολιτικών της Γαλλίας που αφορούν το Εξωτερικό είναι χωρίς προηγούμενο χάρη στην δράση της δικής μας πλειοψηφούσας Παράταξης: πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η βοήθεια και οι επιδοτήσεις για το Εξωτερικό έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο ρεκόρ και αφορούν τόσο τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα όσο και τις Κοινωνικές Παροχές, τόσο τα Ασφαλιστικά Ταμεία στο Εξωτερικό όσο τους επαναπατρισμούς επείγουσας σημασίας.

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφούσα Παράταξη μας, έχει συμβάλλει στο μοντερνισμό και στην απλοποίηση των Δημοσίων Υπηρεσιών, με την ανάπτυξη του Service France Consulaire (των Προξενικών Υπηρεσιών της Γαλλίας) που δίνει την δυνατότητα σε κάθε Γάλλο του Εξωτερικού να έχει από τη μια στη διάθεση του ένα τηλεφωνικό αριθμό, χάρη στον οποίο μπορεί να λάβει ακριβείς απαντήσεις στις ερωτήσεις του από την άλλη να έχει την άυλη Υπηρεσία του Etat Civil (Ληξιαρχικών Πράξεων) όπως επίσης και η εγκαθίδρυση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για ορισμένου είδους εκλογές όπως για παράδειγμα τις Βουλευτικές εκλογές.

Όμως πολλά απομένουν να γίνουν.

Επιθυμώ, όταν εκλεγώ Βουλευτής, να διατηρήσω μια χωρίς προηγούμενο χρηματοδότηση, γιατί όλοι όσοι έχουν ανάγκη να έχουν πρόσβαση στα Κοινωνικά Επιδόματα. Είναι επίσης ουσιώδες, όλοι οι συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι, να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, θα προτείνω την δημιουργία μιας Προξενικής πλατφόρμας για τον καθένα, αφιερωμένη στον κάθε Γάλλο Πολίτη που ζει στο Εξωτερικό.

Πρέπει επίσης να διευκολύνουμε διοικητικές διαδικασίες όπως την εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που μπορεί να αργήσει για μήνες, την αποζημίωση ιατρικών εξόδων ή ακόμη την ανανέωση των διαβατηρίων ή των Πιστοποιητικών ζωής.

Επιθυμώ επίσης η ηλεκτρονική ψήφος να γενικευθεί σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και των Προεδρικών εκλογών.

Δεν είναι αποδεκτό, οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών να μην μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η Francophonie (Γαλλοφωνία) πρέπει επίσης να είναι μια προτεραιότητα και η απώλεια της χρήσης της Γαλλικής γλώσσας δεν είναι καν επιλογή. Αυτός είναι ο λόγος που θα ενεργήσω δραστικά για να βοηθήσω στη διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας και να συνεχιστούν οι συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡ: Η ενδοοικογενειακή βία αναδεικνύεται σε μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η άποψη σας περί αυτού;

ΑΠ: Είναι όντως ένα θέμα που έχω αρχίσει να ασχολούμαι εδώ και αρκετές δεκαετίες ήδη σαν Δικηγόρος σε θέματα οικογενειακού Δικαίου, και σαν μέλος ενός ενεργού Συλλόγου που είχε σαν αντικείμενο εργασίας την υπεράσπιση των γυναικών.

Συχνά λοιπόν, είχα να αντιμετωπίσω θύματα βίας, για παράδειγμα σε υποθέσεις διαζυγίων στις οποίες τα παιδιά ήταν επίσης μέρος της διαμάχης.

Οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας, βιώνονται σαν «τραύμα» από τα παιδιά και μπορεί να θεωρηθεί σαν πραγματική κακοποίηση.

Σε συνέχεια αυτής της δέσμευσης μου να παλεύω ενάντια στη βία που υπόκεινται οι γυναίκες, δούλεψα με προσήλωση στο Εθνικό Κοινοβούλιο πετυχαίνοντας την ψήφιση άρθρων για την προστασία τους, όπως αυτό για τα μέτρα προστασίας ή για την περιουσιακή δικαιοσύνη

Είμαι επίσης ένθερμη οπαδός των εργαλείων φιλικής επίλυσης διαφορών, που συχνά επιτρέπουν πολύ δύσκολες καταστάσεις να επιλυθούν με τον πιο ήπιο τρόπο,

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχω την σθεναρή πρόθεση να συνεχίσω την υφιστάμενη δράση μου, για παράδειγμα, με εκστρατείες πρόληψης και ευαισθητοποίησης, εγκαθιδρύοντας μια συνεργασία με τις τοπικές Ελληνικές Αρχές.

ΕΡ: Η εκπαίδευση των παιδιών των Γάλλων πολιτών έχει πολλές δυσκολίες. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις γι’ αυτά τα ζητήματα;

ΑΠ: Η πρόσβαση σε μια ποιοτική παιδεία πρέπει να είναι καθημερινή μας απαίτηση. Μόνο μέσω της γνώσης, οι αυριανοί πολίτες θα αποκτήσουν ελεύθερο πνεύμα, και όχι «κατασκευάσματα» δημιουργημένα από τους αλγορίθμους των social media που είναι μερικές φορές τόσο καταστρεπτικοί για τους νέους μας.

Ενημερώθηκα για την επέκταση του Ελληνο-Γαλλικού Λυκείου, Eugène Delacroix (Ευγένιος Ντελακρουά), που θα επιτρέπει να υποδεχτεί εκατοντάδες επιπλέον μαθητές, κάτι που είναι ένα εξαιρετικό νέο.

Αν και τα δίδακτρα (4000 € /χρόνο) είναι πιο χαμηλά από αυτά των άλλων Διεθνών Λυκείων, και έχουν παραμείνει σταθερά από την κρίση του Covid, τα έξοδα μεταφοράς διπλασιάζουν μερικές φορές αυτό το κόστος.

Είναι ο λόγος για τον ποιον θα έχω συνεχώς την προσοχή μου για μια γενναία εφαρμογή των σχολικών υποτροφιών, έτσι ώστε να αποφύγουμε το να βλέπουμε αποκλεισμούς παιδιών κάποιων οικογενειών, που δεν είναι σε θέση να αντέξουν αυτά τα βάρη.

Τα Γαλλικά Ιδρύματα Εκπαίδευσης στο εξωτερικό έχουν επωφεληθεί πολλές επιδοτήσεις από το Γαλλικό Κράτος. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε, ώστε αυτή η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μέσα στον Ετήσιο Οικονομικό Προϋπολογισμό προς ψήφιση στη Βουλή.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading