Κατάρ: Από το ένα Μουντιάλ (Στίβου) στο άλλο (Ποδοσφαίρου) τρία χρόνια δρόμος…

Κατάρ: Από το ένα Μουντιάλ (Στίβου) στο άλλο (Ποδοσφαίρου) τρία χρόνια δρόμος…

Του Αντώνη Βαζογιάννη

Μόλις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Κατάρ και σχεδόν τρία χρόνια πριν από το Μουντιάλ ποδοσφαίρου 2022, που θα φιλοξενήσει το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου, προβληματισμός και συζητήσεις επιστρέφουν στα… στρογγυλά τραπέζια του αθλητισμού. Εμπλουτισμένες πλέον με… εικόνες και συμπεράσματα που μπόρεσε να προσφέρει η γιορτή του Στίβου (17.9-6.10) στο εμιράτο.

Οι «σκιές» από τις κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με την -μετά από ψηφοφορία- ανάθεση στο Κατάρ, οι παρεμβάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών-εργατών στα έργα της διοργάνωσης (με θανάτους εντός και εκτός εργοταξίων), η σχεδόν ανύπαρκτη αθλητική κουλτούρα της χώρας και οι υψηλές θερμοκρασίες, που μετέφεραν το Μουντιάλ 2022 από… καλοκαίρι σε χειμώνα (21.11-18.12), δεν έφυγαν ποτέ από το… κάδρο. 

Χωρίς φιλάθλους σε… τεχνητό περιβάλλον έγινε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. 
Ποδόσφαιρο με… κλιματισμό μέσα στον χειμώνα στο Μουντιάλ ποδοσφαίρου 2022

Το στάδιο Khalifa, που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και θα φιλοξενήσει τους αγώνες του Μουντιάλ 2022, έδειχνε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Pais, «σαν χειρουργική αίθουσα που περιβάλλεται από την πραγματικότητα μιας πόλης, της Ντόχα, που αναπτύσσεται ενάντια στη «λογική» της ερήμου». Ένα… κατασκευασμένο περιβάλλον, σε ένα τόσο κλειστό στάδιο, με απόλυτο έλεγχο  θερμοκρασίας και υγρασίας, που δεν διαταράσσει ούτε ριπή ανέμου ούτε μία σταγόνα βροχής. Η εγκατάσταση του κλιματιστικού στο Khalifa κόστισε 81 εκατομμύρια δολάρια, δημιούργησε πάντως ιδανικές συνθήκες για τους αθλητές, όπως παρατήρησε και ο πρόεδρος της IAAF Σεμπάστιαν Κόε. Συνθήκες που δεν άφησαν το ίδιο ενθουσιασμένους τους αθλητές, στους οποίους, παρά την άνεση που προσέφερε, δεν άρεσε το τεχνητό περιβάλλον στο οποίο αγωνίζονταν, έδειχνε σαν Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου… χωρίς φιλάθλους. Και βεβαίως στους αγώνες δρόμου, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αναγκάζοντας αθλητές να καταγγείλουν πως αισθάνθηκαν «σαν στρατιώτες στην έρημο που ρίχνονται σε μάχη τα μεσάνυχτα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός βαδιστής Μιγκέλ Άνχελ Λόπες για τα 20.000 βάδην, που έγιναν με 35 βαθμούς Κελσίου και με ποσοστό υγρασίας 88%! Όσο για τις γυναίκες του Μαραθωνίου, δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μονάχα θερμοκρασία και υγρασία αλλά και τα επακόλουθα μιας… αμμοθύελλας που είχε πλήξει την Ντόχα δύο ημέρες νωρίτερα και γέμισε την ατμόσφαιρα με σωματίδια, που τις εμπόδιζαν να αναπνεύσουν.

Κι αν η τεράστια δύναμη του ποδοσφαίρου, δείχνει ικανή να μετακινήσει στο κρατίδιο τους αναμενόμενους ένα εκατομμύριο επισκέπτες για το Μουντιάλ του ποδοσφαίρου, σε εκείνο του στίβου οι φίλαθλοι ήταν… εξαφανισμένοι. Αδιάφοροι, δείχνοντας να μην καταλαβαίνουν ή να μην θέλουν να καταλάβουν. Η αλήθεια είναι ότι οι Καταριανοί δεν ενδιαφέρονται για τον στίβο. Ούτε ένα κανάλι τηλεόρασης στο Κατάρ δεν βρήκε χρόνο και χώρο για τη διοργάνωση, έχοντας την ίδια στιγμή προγραμματισμένα παιχνίδια από κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης. Μονάχα ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ (άλμα εις ύψος), ο μοναδικός αθλητής του Κατάρ με καταγωγή από το κρατίδιο… καθήλωσε ακόμα και τον Εμίρη στο γήπεδο.

Πολιτικά απομονωμένο, από Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και  Αίγυπτο, χώρες που σήμερα μποϊκοτάρουν το κράτος του Κόλπου, κατηγορώντας το για υποστήριξη της τρομοκρατίας, το Κατάρ έχει επιλέξει την διοργάνωση κορυφαίων γεγονότων, ως μέσο για να δείξει τη δύναμη που του δίνει ο ανεξάντλητος ορυκτός πλούτος του.

Άδεια στάδια πάντως είχαν παρατηρηθεί επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυμναστικής (2018), στην ποδηλασία (2016) και στο χάντμπολ (2015), στο οποίο μάλιστα λέγεται ότι είχαν… προσληφθεί «επαγγελματίες» οπαδοί από το εξωτερικό που άλλαζαν κάθε ημέρα και… σημαία.
Φαίνεται όμως πως στον αθλητισμό, το σημαντικό, το πραγματικό, δεν είναι αυτό που βλέπουν οι λίγοι από τις εξέδρες, αλλά αυτό που μεταδίδεται σε εκατομμύρια ή ενδεχομένως σε δισεκατομμύρια ανθρώπους μέσω της τηλεόρασης.

Δώδεκα γήπεδα με κλιματισμό περιμένουν να φιλοξενήσουν τους 80 αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης ποδοσφαίρου, το πιο μεγάλο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και φυσικά, το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί στον αραβικό κόσμο, το πρώτο που θα φιλοξενηθεί σε μουσουλμανική χώρα και το δεύτερο που θα διεξαχθεί στην Ασία, δεν απευθύνεται φυσικά στους 2.643.748 κατοίκους του Κατάρ, της πιο μικρής χώρας που θα έχει διοργανώσει ένα Μουντιάλ. Απευθύνεται στην Ασία, τη μεγαλύτερη από τις ηπείρους και στα 4.463.000.000 κατοίκους της -υποψήφιους πελάτες…

©Πηγή: amna.gr

Loading