Ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) αποτελεί ένα μείζονος στρατηγικής σημασίας έργο, το οποίο συνδέει δημοκρατίες και αναδυόμενες οικονομίες από την Ασία ως την Ευρώπη, μέσω ενός πολυτροπικού δικτύου μεταφορών, ενέργειας και δεδομένων. Σκοπός του IMEC είναι η προώθηση της βιωσιμότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων και η οικονομική διαφοροποίηση, ενισχύοντας παράλληλα τη σταθερότητα και την ευημερία. Οι ομιλητές στη συζήτηση με τίτλο «Reviving the Abraham Accords, The IMEC Corridor», που διεξήχθη στο 10ο Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum X), επισήμαναν τη σημασία του έργου αυτού.
Στο πάνελ που συντόνισε ο προϊστάμενος του Γραφείου της Ουάσιγκτον του Breitbart News, οι ομιλητές ανέδειξαν τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο IMEC στην αναζωογόνηση και διεύρυνση της πρωτοβουλίας των Συμφωνιών του Αβραάμ για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως χώρα-κλειδί στον IMEC, με την ανάγκη για ενεργότερη κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των έργων του.
Αλ. Παπαδοπούλου: Ο IMEC κρίσιμο συστατικό της νέας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας
Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου χαρακτήρισε τον διάδρομο IMEC κρίσιμο στοιχείο της νέας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας, αναφέροντας τη σύνδεση της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης μέσω της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και του ελεύθερου εμπορίου. Η IMEC καλύπτει σχεδόν το μισό του παγκόσμιου εμπορίου, και συνδέει μια κοινότητα εθνών που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ, η κ. Παπαδοπούλου αμφισβήτησε την πιθανότητα αποχώρησης του Ντόναλντ Τραμπ από το ενδιαφέρον του για τον IMEC, τονίζοντας ότι «έχω την αίσθηση ότι ποντάρει στον IMEC και τον αναβαθμίζει σε ένα βασικό έργο της προεδρίας του». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πολιτικές προεκτάσεις του έργου και την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Τζ. Πάιατ: Ιδιαίτερης σημασίας ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στον IMEC
Ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας και πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία του IMEC, παραλληλίζοντας την αξία του με εκείνη των Διώρυγων του Σουέζ και του Παναμά. Εξήγησε ότι ο IMEC συνδυάζει ροές δεδομένων, ενέργειας και εμπορευμάτων, και έχει σχεδιαστεί για την οικονομία του 21ου αιώνα. «Η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο έργο, το οποίο μπορεί να προσφέρει μια πραγματικά μετασχηματιστική ευκαιρία», τόνισε.
Ο κ. Πάιατ επεσήμανε ότι η επιτυχία του IMEC εξαρτάται από την εμπλοκή των επιχειρήσεων και την ικανότητα των κυβερνήσεων να ανοίξουν πόρτες για την ανάπτυξη συνεργασιών. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην περιοχή.
Η Διευθύντρια του Economic Research Institute for ASEAN and East Asia, Anita Prakash, υπογράμμισε την ανάγκη για νέες, ανθεκτικές και διαφοροποιημένες εφοδιαστικές αλυσίδες αξίας. Σημείωσε ότι η υπογραφή του IMEC και οι αρχές των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας στις G7 και G20 δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα, αλλά αλληλένδετες πολιτικές συζητήσεις.
Ο IMEC, σύμφωνα με τη Prakash, είναι «ένας κρίσιμος θεσμός στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε, με προοπτική το επόμενο τέταρτο του αιώνα».
Η πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Emirates Policy Center, Ebtesam Al-Ketbi, αναφέρθηκε στο ρόλο του IMEC στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής.
Οι απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίζουν τη σημασία του IMEC όχι μόνο για τις οικονομικές σχέσεις αλλά και για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ