Κέντρα επαναπατρισμού: Πρέπει οι παράτυποι μετανάστες να απελαύνονται εκτός ΕΕ;

Κέντρα επαναπατρισμού: Πρέπει οι παράτυποι μετανάστες να απελαύνονται εκτός ΕΕ;

Αναλύοντας την πολιτική επιστροφής παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ και τις ανθρωπιστικές προκλήσεις. Η πολιτική επιστροφής παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Euronews θέτει το ερώτημα αν η ανάθεση της διαχείρισης των παράνομων μεταναστών σε εξωτερικούς φορείς συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ΕΕ. Η Ευρώπη στοχεύει στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής των αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών.

Ωστόσο, οι ποσοστά επιστροφής παραμένουν χαμηλά, περίπου 20%, ποσοστό που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν, θεωρεί ανεπαρκές. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία κόμβων επιστροφής σε τρίτες χώρες μέσω συμφωνιών που μπορεί να είναι είτε διμερείς είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εφαρμογή αυτών των συμφωνιών, ωστόσο, είναι περίπλοκη και η περίπτωση της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το 2023, η Ιταλία και η Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία δύο κέντρων υποδοχής που αρχικά προορίζονταν για μη ευάλωτους αιτούντες άσυλο από ασφαλείς χώρες. Ωστόσο, η νομική διαδικασία αντιμετώπισε εμπόδια και πλέον τα κέντρα αυτά χρησιμοποιούνται και ως κόμβοι επιστροφής. Περισσότερες από 100 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της εξωτερικής ανάθεσης των μεταναστευτικών πολιτικών.

Ο Μοετάζ, ένας 28χρονος Αιγύπτιος αιτών άσυλο, αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής. Έφτασε στην Ιταλία για να επανενωθεί με τον πατέρα του, αλλά έπειτα από μια εβδομάδα στην Αλβανία, το δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε την κράτησή του, κρίνοντας ότι η χώρα καταγωγής του δεν είναι ασφαλής. Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τις αδυναμίες ενός συστήματος που προσπαθεί να εξωτερικεύσει τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο στην Ιταλία, θέμα το οποίο εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2018 ότι οι εξωτερικοί κόμβοι επιστροφής είναι παράνομοι, και οι επικριτές σημειώνουν ότι η ακροδεξιά ρητορική αρχίζει να ενσωματώνεται στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play