Ένα απολίθωμα φυτού ηλικίας 164 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφτηκε στην περιοχή της κινεζικής Εσωτερικής Μογγολίας από επιστήμονες και πρόκειται ουσιαστικά για το αρχαιότερο μπουμπούκι λουλουδιού παγκοσμίως.
Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη των ανθοφόρων φυτών, σπρώχνοντας αρκετά πιο πίσω στο παρελθόν την πρώτη εμφάνισή τους, κάποια στιγμή στην Ιουρασική περίοδο, πριν 145 έως 201 εκατομμύρια χρόνια. Έως τώρα, με βάση τα υπάρχοντα απολιθώματα, η κυρίαρχη αντίληψη στην παλαιοβοτανική ήταν ότι τα φυτά με άνθη δεν εμφανίστηκαν νωρίτερα από την Κρητιδική περίοδο, πριν 66 έως 145 εκατομμύρια χρόνια.
Το απολίθωμα έχει μήκος 4,2 και πλάτος 2 εκατοστών. Περιέχει ένα κοτσάνι, ένα κλαδί με φύλλα, ένα βολβοειδές φρούτο και ένα μικροσκοπικό μπουμπούκι μεγέθους περίπου τριών τετραγωνικών χιλιοστών. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ναντζίνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Γεωλογικής Εταιρείας του Λονδίνου, βάφτισαν το φυτό Florigerminis jurassica.
Στη Γη υπάρχουν δύο βασικά είδη φυτών: αυτά με άνθη (αγγειόσπερμα) και εκείνα χωρίς άνθη (γυμνόσπερμα). Η ύπαρξη μπουμπουκιού και φρούτου στο νέο απολίθωμα αποτελεί σαφή ένδειξη ότι επρόκειτο για αγγειόσπερμο.
Το νέο απολίθωμα δεν είναι πάντως το αρχαιότερο δείγμα απολιθωμένου λουλουδιού, καθώς το 2018 είχαν ανακαλυφθεί επίσης στην Κίνα απολιθώματα λουλουδιών ενός φυτού του γένους Nanjinganthus, όμως άλλοι επιστήμονες είχαν τότε εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσο όντως επρόκειτο για κανονικά πλήρως εξελιγμένα άνθη. Τα λουλούδια είναι άκρως ευαίσθητα και συνεπώς δύσκολο να απολιθωθούν, πράγμα που καθιστά δύσκολο να διακριθούν με βεβαιότητα από άλλα σημεία ενός αρχαίου φυτού.
Όμως το νέο απολίθωμα, χωρίς αμφιβολία, περιέχει ένα μπουμπούκι λουλουδιού και ανήκει σε αγγειόσπερμο φυτό. Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, ότι πολλά άλλα φυτά ήταν αγγειόσπερμα και ανθοφόρα κατά την Ιουρασική περίοδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί απολιθώματά τους. Πάντως τα αγγειόσπερμα με τα άνθη τους θα ήταν πολύ ασυνήθιστα στην Ιουρασική περίοδο και γεωγραφικά απομονωμένα, συγκριτικά με τα πολύ πιο εξαπλωμένα γυμνόσπερμα.
ΦΩΤΟ Nanjing Institute of Geology and Palaeontology-Chinese Academy of Sciences
Δείτε επίσης: Πόσο στοίχισε η «ριπή ανέμου» στην Ελλάδα
- Δράστης επιθέσεων στο Κορωπί γνωστός στις αρχές – Τραυματίας από σφαίρα και οι αστυνομικοί
- Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου μετά την επίθεση σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο
- ΗΠΑ: Η αυξανόμενη επιλογή του εκτελεστικού αποσπάσματος από θανατοποινίτες
- Φορολογικές δηλώσεις: Εντυπωσιακή αύξηση με πάνω από 500.000 υποβολές – 75% των φορολογουμένων δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο
- Σύλληψη Σουηδού δημοσιογράφου στην Τουρκία για κατηγορίες τρομοκρατίας
