Η Κίνα εγκαινιάζει τη δημιουργία του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, προκαλώντας ανησυχίες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές. Η Κίνα έχει προχωρήσει στην έγκριση κατασκευής του μεγαλύτερου φράγματος παγκοσμίως στον ποταμό Yarlung Zangbo, που είναι γνωστό στην Ινδία ως Brahmaputra, κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ, όπως μεταδίδει το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το έργο, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2020, έχει εκτιμώμενο κόστος 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται το πιο ακριβό έργο υποδομής στον κόσμο. Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής.
Το φράγμα προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε μια εντυπωσιακή περιοχή στα Ιμαλάια, όπου ο ποταμός αναστρέφεται πριν εισέλθει στην Ινδία μέσω του Αρουνάτσαλ Πραντές. Η εκτιμώμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του έργου ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως, τριπλάσια από τη δυναμικότητα του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού σήμερα, στο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, που βρίσκεται επίσης στην Κίνα. Σύμφωνα με αναφορές, το έργο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Κίνας για ουδετερότητα άνθρακα.
Ωστόσο, υπάρχουν έντονες ανησυχίες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές για τις πιθανές περιβαλλοντικές συνέπειες της κατασκευής. Οι επικριτές προειδοποιούν ότι το φράγμα θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις τοπικές οικολογίες, τη ροή του ποταμού και τις εκατομμύρια ζωές που εξαρτώνται από αυτόν. Η κατασκευή του φράγματος θα μπορούσε να δώσει στη Κίνα τη δυνατότητα να ελέγξει τη ροή του νερού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός σε περιόδους πολιτικών εντάσεων.
Το έργο, εάν ολοκληρωθεί, θα απαιτήσει τουλάχιστον μια δεκαετία για την κατασκευή του και τη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι αρχές της Κίνας διαβεβαιώνουν ότι θα συνεργαστούν με τις γειτονικές χώρες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και του περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στον κάτω ρου του ποταμού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr